sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Visan, Investica: O revenire pana la sfarsitul anului este imposibila

Evolutiile negative ale companiilor energetice au tras ieri Bursa in jos, indicele BET, principalul indice de la Bucuresti, inregistrand o scadere de 1,1%, pana la nivelul de 5.300 de puncte.

Titlurile Petrom (SNP) au coborat pe parcursul sedintei de ieri cu 1,9%, pana la pretul de tranzactionare de 0,415 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), au consemnat o scadere mai mare, de aproape 2%, atingand nivelul de 0,046 lei/actiune. Titlurile companiei transportatoare de gaze naturale, Transgaz Medias (TGN) au scazut ieri cu 0,4%.
Scaderile consemnate de companiile energetice au influentat negativ si evolutia indicelui energetic BET-NG, acesta inregistrand ieri o scadere de aproape 1,2%, pana la nivelul de 750 de puncte.

"Cresterile care se inregistreaza nu prea mai conteaza in contextul in care in sedintele urmatoare se raporteaza corectii ale preturilor. In lipsa investitorilor, si in special a investitorilor straini, se creeaza un cerc vicios. Nu sunt investitori, nu sunt bani, bursa nu creste", a declarat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
Scaderile din domeniul energetic survin pe fondul reducerii pretului la petrol, un baril de petrol fiind tranzactionat ieri la pretul de 102 dolari, in scadere cu 1,3% fata de nivelul de referinta.
Societatile financiare de investitii au inceput sedinta de tranzactionare de ieri in crestere, insa la finalul zilei cotatiile SIF-urilor au inchis pe minus. Scaderile inregistrate de societatile financiare au tras indicele BET-FI in jos, acesta consemnand o scadere de aproape 1%. Cea mai mare scadere din randul societatilor financiare au inregistrat-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), de 1,8%, pana la nivelul de 1,67 lei/actiune. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au consemnat cea de-a doua scadere din randul societatilor financiare, de aproape 1,7%. Cel mai mare rulaj din piata a fost atins de titlurile SIF Oltenia (SIF5), pana la inchiderea sedintei fiind tranzactionate peste 1 mil. de actiuni, tranzactii a caror valoare a depasit
2 mil. lei. "Pentru ca societatile financiare sa revina la nivelurile din 2007, acestea ar trebui sa inregistreze cresteri de cel putin 150%, iar acest lucru este imposibil. Nu mai putem spera la o revenire a pietei pana la sfarsitul anului", a adaugat Visan.
Bancile locale au inchis la acelasi nivel ca si in sedinta precedenta, doar Erste Bank inregistrand o crestere de 0,3%.
"Cand ajungem la paradoxuri de genul celui din Statele Unite, unde a fost necesara nationalizarea a doua institutii de credit, nu poate fi un semn incurajator pentru investitori. Abia dupa ce situatia pietelor financiare internationale se va ameliora, abia atunci putem spera la o revenire si a Bursei de la Bucuresti", a incheiat Visan.
Cele mai mari scaderi din sedinta de ieri au fost inregistrate de titlurile companiei imobiliare Impact Bucuresti(IMP) si de cele ale producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Tg. Mures (AZO).