duminică, 14 decembrie 2008

SIF revin in topul lichiditatii, pe scadere de aceasta data

Societatile de Investitii Financiare (SIF) au revenit ieri in topul celor mai tranzactionate actiuni, inregistrand insa o corectie generala, indicele care le reflecta evolutia pierzand peste 1,7%.
"Evolutia societatilor de investitii financiare se afla in stransa legatura cu evolutia pietelor externe, date fiind ponderile pe care investitorii din afara le detin in actionariatul acestora. Agitatia din ultima perioada si corectia de ieri se datoreaza si nelinistii de pe pietele internationale", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.


Actiunile Societatii de Investitii Financiare Oltenia au pierdut ieri 1,69%. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat la circa 1,13 mil. euro (3,67 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de la Bursa. SIF Oltenia a vandut de curand circa 156.000 de actiuni ale Celule Electrice Bailesti, reprezentand circa 21,7% din capitalul social. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la aproape 2 mil. lei (0,6 mil. euro). In urma acestor tranzactii SIF-ul si-a diminuat participatia in cadrul producatorului de aparate electrice sub pragul de 5%.Printre cumparatori s-a numarat si Broker Cluj, care a fost raportata cu o participatie de circa 6%.

Titlurile Broker Cluj au urcat ieri cu 0,39%, inregistrand a treia sedinta consecutiva de cresteri. Valoarea tranzactiilor derulate ieri pe acest titlu a fost de 0,36 milioane de euro (1,2 milioane de lei). Brokerii pun evolutia buna a acestui emitent pe seama trendului ascendent al pietei, stiind ca societatea are o serie de detineri in cadrul mai multor companii listate sau nelistate. Totodata investitorii asteapta si inceperea procesului de fuziune pe care Broker l-a anuntat precum si majorarea de capital. De la inceputul anului actiunile Broker Cluj au urcat cu peste 50%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,6 lei/actiune.

Actiunile Petrom au crescut ieri cu 0,97%, intr-o zi in care majoritatea companiilor listate la Bursa au inregistrat pierderi. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la circa 410.000 de euro (1,34 mil. lei), aflandu-se printre cele mai lichide companii de pe piata. Tribunalul Arges a acceptat luni cererea grupului OMV-Petrom de suspendare a deciziei Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Pitesti (ARPMP), prin care companiei Arpechim, aflata in posesia grupului, i s-a suspendat pe termen de sase luni autorizatia de mediu. Arpechim are astfel dreptul de a-si desfasura in continuare activitatea, fara niciun fel de restrictii, ARPMP putand face recurs in termen de cinci zile.

Titlurile Santierului Naval Orsova au crescut ieri cu 3,97%. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat la circa 455.000 de euro (1,48 mil. lei), aflandu-se printre cele mai cautate zece companii de la Bursa ieri. SNO a consemnat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri neta de 15,26 mil. lei (4,5 mil. euro), cu 37% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, si a trecut pe profit. Compania a realizat in primele trei luni ale acestui an un profit net de 928.829 de lei, fata de o pierdere de 595.463 de lei in primul trimestru al anului trecut. Santierul Naval si-a bugetat pentru acest an un profit net de 7,14 mil. lei, in crestere cu 6% fata de 2006.

Actiunile Remarul 16 Februarie au sarit ieri cu 7,94%, pe fondul unei lichiditati de 218.000 de euro (710.000 de lei). Compania, care se ocupa cu reparatia materialului rulant, a raportat pe primele trei luni ale acestui an o crestere a afacerilor cu 112%, la 4,67 mil. euro (15,8 mil. lei), fata de cele 2,2 mil. euro (8 mil. lei), cat inregistrase in 2006. Compania Metalurgica, achizitionata in decembrie 2006 de catre Remarul, a inregistrat o crestere de 96,6% a cifrei de afaceri in primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 15,8 mil. lei (4,8 mil. euro). Profitul net rezultat dupa primele patru luni ale acestui an este de 351.000 lei.