joi, 26 martie 2009

Candidaţii la Primăria Iaşi şi oamenii din spatele lor

Dacă PDL merge pe mâna lui Felix Tătaru, cel care a lucrat cu Traian Băsescu, candidatul independent Irina Schrotter îl ascultă pe Claudiu Săftoiu, fost consilier prezidenţial.

Lupta pentru scaunul de primar al Iaşiului a concentrat în capitala Moldovei unele dintre cele mai importante nume în domeniul consultanţei politice din România. Anul acesta, doi dintre candidaţii cu şanse mari au ales să meargă pe mâna profesioniştilor.

A dat lovitura cu soţii Săftoiu

Privită iniţial cu rezerve, candidatura creatoarei de modă Irina Schrotter a reuşit să se impună de câteva săptămâni în comentariile analiştilor politici locali, în special datorită „strategilor“ anunţaţi pentru campania electorală. Astfel, brandul „Irina Schrotter“ va fi promovat de firma
„Capital Promotion“, condusă de soţii Adriana şi Claudiu Săftoiu. Fostul şef al SIE a făcut deja câteva deplasări la Iaşi, fiind remarcat în asistenţa de la întâlnirile cu ieşenii pe care Schrotter le-a avut în mai multe cartiere din oraş.

„Am semnat, într-adevăr, un contract cu firma soţilor Săftoiu, care vor coordona campania
mea electorală. Însă ei vor colabora îndeaproape cu strategii mei de la Iaşi, pentru că am şi aici o echipă foarte experimentată“, a precizat Irina Schrotter. Claudiu Săftoiu a ieşit ieri şi cu un prim comunicat de presă, încercând să contracareze zvonurile privind o posibilă colaborare „la două capete“, cel vizat fiind candidatul PNL Cristian Adomniţei.

„O informaţie venită pe surse în ultimele zile acreditează un zvon conform căruia firma de consultanţă pe care o conduc ar fi fost angajată recent de domnul Cristian Adomniţei. Aşa cum am declarat public de mai multe ori, „Capital Promotion“ are un angajament exclusiv la Iaşi pentru sprijinirea candidaturii independente a doamnei Irina Schrotter“, comentează Claudiu Săftoiu.

PNL preferă „tinerii cu experienţă“

Şefii PNL susţin că au ales să meargă la „locale“ pe mâna propriilor specialişti. „PNL-ul nu vorbeşte despre vreo firmă de consultanţă, pentru că este exclusă o astfel de colaborare. La PNL, campania va fi condusă, în cea mai mare măsură, de membri ai partidului: Mugur Cozmanciuc pentru alegerile municipale şi Valerian Sălăvăstru pe judeţ“, a declarat deputatul Relu Fenechiu, şeful filialei PNL Iaşi.

În schimb, cei de la PDL au confirmat cooptarea la Iaşi a unui alt nume de marcă al consultanţei politice româneşti. Felix Tătaru, personajul despre care se spune că l-a făcut pe Băsescu preşedinte, va fi cel care îl va consilia pe europarlamentarul Dumitru Oprea în lupta pentru primărie. Agenţia de publicitate
a lui Felix Tătaru, GMP, se va mai ocupa la Iaşi şi de candidatul PDL pentru preşedinţia consiliului judeţean, senatorul Dan Cârlan. „Filiala ieşeană a PDL va suporta toate costurile de campanie, inclusiv cele care derivă din colaborarea cu GMP“, a anunţat Cârlan, şef al filialei PDL Iaşi.

Dispute la PSD

Potrivit surselor din PSD, campania primarului în funcţie al Iaşiului, Gheorghe Nichita, pentru un nou mandat ar urma să fie coordonată de Doru Tompea, preşedinte al organizaţiei municipale şi rector interimar al Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi.

Informaţia este însă infirmată sec chiar de Tompea: „Radu Popescu se va ocupa la noi de campania pentru primărie“. Radu Popescu este director al revistei „IS-24-FUN“ şi conduce o firmă de publicitate. „Cel mai probabil mă voi ocupa de campania pentru primărie. În orice caz, voi lucra împreună cu domnul Tompea“, a declarat Radu Popescu.

Salarii majorate pentru mineri şi spor de ochelari

Minerii vor avea anul acesta mai multe facilităţi şi creşteri salariale faţă de anii trecuţi. Contractul Colectiv de Muncă pe 2008, semnat la sfârşitul acestei săptămâni între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi sindicatele miniere din Oltenia, aduce foarte multe facilităţi pentru ortaci, precum şi creşterea salariului brut cu 28%. La capitolul sporuri, minerii beneficiază, din acest an, de „spor de ochelari” a cărui valoare poate ajunge până la 600 de lei.

Se cunoaşte deja că minerii deţin cele mai multe beneficii faţă de alte categorii sociale, iar noul contract colectiv de muncă le mai aduce acestora câteva dintre ele. Spre exemplu, minerul care lucrează sâmbăta şi duminica încasează un spor de sută la sută, toţi minerii beneficiază de tichete cadou
în valoare de 400 de lei/persoană de Ziua Minerului şi sărbătorile de Paşte şi Crăciun, iar alocaţiile de cărbune pentru mineri şi pensionari s-au mărit la 15 tone anual de persoană, faţă de 10 tone cât era prevăzut în 2007.
Prin negocierea cu administraţia, minerii au mai obţinut suma de 200 de euro pe salariat, reprezentând contribuţia unităţii la pensia facultativă, o creştere a tarifelor la biletele de odihnă de la 1.500 la 1.850 de lei şi o sporire cu două clase pe medie a salariilor.
La capitolul sporuri, anul acesta minerii mai primesc 10%, atât pentru cei care lucrează în subteran, cât şi pentru cei din carieră. O altă facilitate este prevăzută pentru cei care renunţă la un post din motive medicale: administraţia este obligată să angajeze în locul acestuia unul dintre copiii celui care renunţă.
Spor de ochelari

Conform vicepreşedintelui Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Viorel Temelescu, administraţia s-a angajat să achite minerilor şi „un spor de ochelari” în valoare de până la 600 lei. Sporul se acordă acelor salariaţi în cazul cărora medicii oftalmologi vor constata că şi-au diminuat simţul vizual în timpul programului de lucru, administraţia urmând să suporte costurile pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari de până la 600 lei.
Directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a declarat că toate aceste sporuri şi salarii vor fi plătite din cărbunele pe care societatea îl vinde la termocentrale.
SNLO are o producţie estimată pentru anul acesta de circa 19 milioane tone, apropiată de cea de anul trecut. Davidoiu a spus că producţia de anul acesta se va vinde cu preţuri mai mari chiar şi cu 10 la sută, societatea fiind în negociere cu beneficiarii săi pentru noile majorări de preţuri la tona de lignit.
Noul contract colectiv de muncă va fi depus, astăzi, la Direcţia de Muncă Gorj, iar proiectul de buget al SNLO pentru anul în curs va fi înaintat Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru a fi aprobat, a adăugat Davidoiu.

Cei mai batrini arbori din Iasi

Primul din judet este un tei situat in curtea Manastirii Birnova, al doilea un par din apropierea localitatii Ciohorani, iar al treilea un stejar situat in Birnova.

Cei mai vechi arbori din Iasi dateaza dinaintea domnitorului Stefan cel Mare. Potrivit clasamentului prezentat pe pagina de internet a Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi, cel mai batrin copac din judet numara nu mai putin de 658 de ani. Teiul in cauza este amplasat in curtea Manastirii Birnova si are o tulpina extrem de groasa, fiind nevoie de aproximativ opt oameni cu bratele intinse pentru a-l inconjura.

Autoritatile locale sustin insa ca nici nu mai cunosc povestea lui. „Nu avem date privind aparitia lui", a spus Danut Pirchiu, directorul executiv al APM Iasi. „Cred ca a fost plantat in momentul zidirii manastirii. Nu stiu alte detalii", ne-a spus un calugar de la Birnova.

Insa, potrivit statisticilor Agentei de Mediu, arborele dateaza cu cel putin 250 de ani inainte de constructia Manastirii Birnova. Teiul se afla intr-o stare deplorabila. A fost practic mincat de carii, odata cu trecerea timpului, crengile uscate atirnind acum in bataia vintului. La fel de vechi, circa 600 de ani, este si parul domestic amplasat la marginea drumului axial din localitatea Ciohorani. Dupa cum sustin autoritatile in domeniu, acesta inca mai face pere care sint comestibile.

Clasamentul a fost realizat de inginerul Ionel Lupu, presedintele Asociatiei Dendro-Ornamentale „A. Fatu" din cadrul Academiei Romane, filiala Iasi, in colaborare cu specialistii APM.

Conform evidentelor institutiei, pe locul trei al podiumului se situeaza cel mai virstnic arbore la nivelul municipiului - un stejar de 568 ani, aflat pe proprietatea managerului companiei iesene de transport
international Hoffer Impex SRL - Liviu Horobet, in Bucium.

Fiind considerati monumente ale naturii, astfel de copaci se bucura, cel putin teoretic, de un tratament privilegiat de intretinere. Nu pot fi taiati sau curatati decit cu aprobare speciala din partea organelor competente.

Stejarul problema

„Bijuteriile" peisagistice au ajuns sa fie motiv de disputa intre autoritatile locale si diverse persoane private. Dupa cum sustine omul de afaceri Liviu Horobet, in curtea caruia se afla stejarul „quercus robur", in virsta de 568 de ani, pomul pare sa fi fost dat uitarii de institutiile de mediu.

„De mai bine de cinci ani, de cind mi-am cumparat proprietatea in Bucium, si mi-am construit casa, am avut numai probleme cu el pentru ca nu a venit nimeni sa curete o creanga. Aceasta in ciuda faptului ca am trimis nenumarate sesizari la Mediu in care atrageam atentia asupra faptului ca pomul ar trebui ingrijit. Este pacat de el, pentru ca e monument al naturii si este protejat prin lege. Mie imi place foarte mult si tin la el ca la ochii din cap. Chiar am facut un sistem
de irigatie ca sa-l ud pe timp de seceta, asa cum a fost vara trecuta", a declarat Horobet.

Acesta a mai precizat ca este dispus sa sustina pe cont propriu, atit din punct de vedere financiar, cit si logistic, operatiunile de cosmetizare a monumentului naturii. „Conform legii, eu n-am voie sa tai nici o creanga din el, pentru ca e caz penal. Fiind foarte batrin, crengile sale sint uscate si se rup usor in bataia vintului, mai ales toamna. Pomul este amplasat chiar linga poarta, zona aceasta fiind foarte traficata. Din acest motiv reprezinta un pericol pentru intreaga familie", a motivat Horobet.

In replica, sefii APM Iasi sustin ca nu au fost informati despre starea copacului si, mai mult, nu au primit nici o solicitare din partea lui Horobet. „Daca se taie o creanga, locul respectiv se chituieste cu putina vopsea obisnuita pentru a impiedica patrunderea aerului, ca sa nu putrezeasca. Insa domnul Horobet nu poate face singur acest lucru. Are nevoie de un specialist, care sa ii spuna exact la ce distanta trebuie sa se opereze. Dar sa stiti ca n-am primit nici o solicitare de la dumnealui. Daca am fi avut, sigur l-am fi ajutat", a replicat Danut Pirchiu, directorul executiv al APM Iasi.

Acelasi lucru este sustinut si de purtatorul de cuvint, Galea Temneanu, care spune ca, pentru a putea taia fie si numai o singura ramurica din pom, Horobet trebuie sa obtina avizul filialei iesene a Academiei Romane. „Am verificat, si nu avem nici o solicitare privind toaletarea stejarului de la Bucium. In conformitate cu Hotarirea de Consiliu Judetean din 1994, privind ariile naturale
protejate si monumente ale naturii, avizul se obtine de la Academia Romana. Ei pot spune daca este cazul ca pomul sa fie toaletat, nu noi", a precizat Temneanu.

Elibereaza intr-o ora oxigen cit pentru trei persoane

Declaratiile celor doua parti implicate se bat insa cap in cap, iar arborele se usuca cu zile, in ciuda faptului ca are circumferinta de aproximativ opt metri, fiind nevoie de cel putin cinci oameni cu bratele intinse pentru a-l inconjura. Stejarul din curtea managerului Hoffer Impex elibereaza in aer cantitati impresionante de oxigen.

„De pilda, un stejar in virsta de 100 de ani, trimite in atmosfera 1,7 kilograme
de oxigen pur pe ora, ceea ce inseamna consumul zilnic de oxigen pentru trei persoane. Pentru inlocuirea unei asemenea productii ar trebui plantati in loc aproximativ 2.500 de puieti", a specificat ecologul Loredana-Mihaela Cantemir de la Departamentul Protectia Naturii, Solului si Subsolului a APM Iasi.

Cum se calculeaza virsta unui copac

Conform autoritatilor de mediu, virsta seculara a unui arbore se determina pe baza inelelor din structura interioara. Astfel, se masoara cu un metru special circumferinta copacului, la o inaltime de 1,20 metri de la pamint. Pe baza acesteia, se determina raza pomului.

„In functie de specie, se cunoaste pe baza unor cataloage de determinare, distanta dintre inelele din interior. Raza se imparte la numarul de inele conform speciei din catalog si se afla astfel numarul total de inele care reprezinta un an de viata
a arborelui", a explicat Danut Pirchiu, seful Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi.

Pentru a putea dainui secole la rind, specialistii in domeniu au impus mai multe restrictii privind utilizarea copacilor considerati monumente ale naturii. „Se interzice orice interventie asupra tulpinii, coroanei sau radacinilor arborilor monument fara aprobare scrisa in acest sens. Se interzice, de asemenea, urcatul pe coroana, recoltatul fructelor, florilor, semintelor, distrugerea sau stergerea inscriptiilor de pe panourile indicatoare", a avertizat Loredana-Mihaela Cantemir de la Departamentul Protectia Naturii, Solului si Subsolului a APM Iasi.

Arbitrii fluiera a incompetenta

Statistic, de la reluarea campionatului, doua meciuri pe etapa au fost decise de erorile de arbitraj, marile greseli venind de la cavalerii prezenti pe lista FIFA.

Fotbalul romanesc a progresat, insa nu si arbitrajul - aceasta a fost o tema devenita laitmotiv in discursul oamenilor de fotbal, indreptat impotriva Comisiei Centrale a Arbitrilor. Intr-o tentativa de revolutionare a corpului de arbitri, directorul general al Federatiei Romane de Fotbal, Ionut Lupescu, a operat chirurgical modificari in lotul divizionar, atribuindu-si rolul de moderator al fluierelor pe terenurile Ligii I. Lupescu a turnat singe
proaspat peste petele arbitrajului compromis, insa rezultatul n-a fost cel scontat. Tinerii delegati personal de Ionut Lupescu s-au dovedit carne de tun pentru presedintii cluburilor pe masura ce greselile, initial puse pe seama lipsei de experienta, au devenit o constanta a fiecarei etape.

Statistic, doua meciuri in fiecare etapa din retur au fost stricate de arbitri, fara a tine cont de numele echipei.

Pauza de iarna a adus o lupta surda intre Ionut Lupescu si patronii majoritatii cluburilor, in frunte cu presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pe tema desprinderii arbitrilor de sub tutela oficialului FRF, care nu a acceptat ideea delegarii prin tragere la sorti. Inca din prima etapa a returului, erorile de arbitraj au inflamat si mai mult tensiunea unui campionat la capatul caruia isi asteapta cistigatorii cel putin zece milioane de euro, „prima“ de la UEFA pentru participarea in Liga Campionilor. Inclusiv presedintele FRF, Mircea Sandu, a reactionat la maniera de arbitraj din ultimele etape. „Stop vicierilor de rezultat“, a fost mesajul clar al Nasului.

Cele mai frapante greseli au venit de la numarul 1 al arbitrajului romanesc, Alexandru Tudor, care nu a acordat doua penalty-uri clare pentru CFR Cluj si a favorizat victoria Stelei cu 3-1. In etapa a XXII-a, Rapid a pierdut cu 0-1 in fata Politehnicii Timisoara pe mina asistentului Octavian Sovre, care a validat golul banatenilor, desi mingea iesise in afara terenului la centrarea lui Badoi. Centralul Laurentiu Dansa a acordat, in aceeasi etapa, un penalty inexistent pentru CFR Cluj in meciul cistigat cu 2-0 in fata Gloriei Buzau, la scorul de 1-0. In etapa a XX-a, Unirea Urziceni, Ceahlaul si Universitatea Craiova au fost dezavantajate de arbitraj.

Nemtenii au amenintat ca se retrag din campionat dupa ce arbitrul Ionel Ivan a fost acuzat ca a tolerat jocul dur al „ciinilor“, neeliminindu-l pe pe Bratu, care i-a bruscat pe Nohai si Oprea. Acelasi lucru a acuzat si Unirea, in timp ce Craiovei i-a fost refuzat un penalty, la 2-1 pentru CFR Cluj, ardelenii impunindu-se in final cu 4-1. O etapa mai tirziu, Marius Martis nu a acordat un penalty evident, la un hent in careul constantean, Farul invingind cu 1-0 la Ceahlaul, iar centralul Ovidiu Hategan a refuzat o lovitura de pedeapsa pentru Otelul in ultimul minut de joc, galatenii fiind invinsi de Rapid, scor 0-1.

Steaua a beneficiat si in etapa a XXIII-a de erori in lant ale arbitrului Ionel Ivan, care nu a acordat doua penalty-uri pentru Unirea Urziceni, la henturile lui Nesu si Golanski. Inclusiv golul victoriei marcat de Habibou a fost neregulamentar, intrucit Neaga
l-a blocat pe portarul Stelea. Ivan a gresit si in defavoarea Stelei, neacordind o lovitura de la 11 metri la faultul asupra lui Dica. In aceeasi etapa, Craiova si Rapid au incheiat 1-1, chiar daca oltenii au inscris golul doi prin Baird, anulat eronat pentru fault in atac. Etapa a XXIV-a l-a gasit pe Tiberiu Lajos gresind in favoarea lui Dinamo, cistigatoare cu 1-0 in fata Politehnicii Iasi, dupa ce oaspetii au fost privati de un penalty si o eliminare la faultul lui Moti din ultimele minute de joc. Si CFR s-a impus pe nedrept in fata Farului, golul de 1-1 al gazdelor fiind marcat de Dorsin din ofsaid. In ultima etapa, ardelenii au fost in schimb dezavantajati de Augustus Constantin, care a acordat 11 metri la caderea teatrala a lui Bernsjak, moldovenii impunindu-se cu 1-0.

Inexistenti in Europa

Arbitrajul romanesc, contestat pe plan intern, este aproape inexistent pe plan european. In ultimii ani, arbitrii romani au oficiat cel mult in grupele Cupei UEFA sau in preliminariile competitiilor intertari. Ultimul central prezent la un turneu final este Ioan Igna, la Europenele din ’88, in timp ce Ion Craciunescu este ultimul care a fluierat in Liga Campionilor, in 1995, la finala dintre Ajax si Juventus, cistigata de olandezi la penalty-uri. Dupa Craciunescu, singurul arbitru care a mai oficiat la virf a fost asistentul Nicolae Grigorescu, prezent la Cupa Mondiala din 1998 si Campionatul European din 2000. In acest moment, Alexandru Tudor abia a fost promovat in Premier Class, ceea ce-i permite sa fluiere meciuri de Liga Campionilor, insa a fost sanctionat pe plan intern, dupa meciul Steaua-CFR Cluj. Ultimul arbitru prezent in cea mai importanta competitie intercluburi a fost Sorin Corpodean, in urma cu sase ani.

Nici o etapa fara greseli

Etapa 20
Dinamo - Ceahlaul, 2-1. Ionel Ivan nu l-a eliminat pe Florin Bratu
CFR - „U“ Craiova, 4-1. Istvan Kovacs a acordat gresit penalty pentru CFR la scorul de 2-1.
Unirea Urziceni - Otelul, 0-0. Augustus Constantin nu l-a eliminat pe Sergiu Costin.

Etapa 21
Steaua - CFR, 3-1. Alexandru Tudor nu a acordat doua penalty-uri pentru CFR. Otelul - Rapid, 0-1. Ovidiu Hategan a refuzat un penalty pentru Otelul in minutul 90.
Ceahlaul - Farul, 0-1. Marius Martis nu a acordat penalty pentru Ceahlaul.

Etapa 22
Rapid - Poli Timisoara, 0-1. Asistentul Octavian Sovre a validat golul, desi mingea iesise in afara terenului.
CFR Cluj - Gloria Buzau, 2-0. Laurentiu Dansa a acordat eronat penalty pentru CFR la 1-0.

Etapa 23
Steaua - Unirea Urziceni, 1-0. Ionel Ivan refuza doua penalty-uri Unirii, unul Stelei, dar valideaza un gol, ignorind un fault al lui Dica asupra lui Stelea.
„U“ Craiova - Rapid, 1-1. Augustus Constantin anuleaza eronat un gol Craiovei, la 1-1.

Etapa 24
Dinamo - Poli Iasi, 2-1. Tiberiu Lajos refuza 11 metri si eliminarea dinamovistului Moti.
CFR - Farul, 2-1. Victor Berbecaru valideaza golul de 1-1 al lui CFR, inscris din ofsaid.

Etapa 25
Poli Iasi - CFR, 1-0. Augustus Constantin a acordat eronat penalty pentru Iasi.

Surpriza lui Van Basten: portarul Velthuizen

Marco van Basten şi-a anunţat lotul de jucători cu care va aborda partida amicală cu Austria, meci ce va avea loc miercuri, la Viena. Surpriza apare în ceea ce priveşte postul de portar. Edwin van der Sar este accidentat, iar rezerva „diavolului roşu”, Maarten Stekelenburg, lipseşte şi el, invocând probleme personale.

Aşadar, a fost chemat „veteranul” lui AZ Alkmaar, Henk Timmer (36 de ani), care va fi cu siguranţă titular, dar şi tânărul Piet Velthuizen de la Vitesse. „Am vorbit cu Edwin şi i-am spus că prioritatea lui este să îşi revină şi să joace la Manchester United. Mi se pare logic să încep aşadar Henk Timmer. S-ar putea să termin tot cu el între buturi”, a declarat Van Basten, citat de site-ul UEFA.

În vârstă de doar 21 de ani, Velthuizen nu va juca, dar poate fi considerat unul dintre goalkeeperii de viitor ai batavilor. Are 1.89 m şi este catalogat de presa europeană unul dintre cei mai buni tineri portari de pe „Bătrânul Continent”. În condiţiile în care Van der Sar, Stekelenburg sau Timmer vor lipsi, îl vom revedea cu siguranţă la Europene, unde Portocala Mecanica va da piept cu Italia, Franţa şi România.

Iată lotul complet convocat de Marco van Basten:

PORTARI:
Henk Timmer (Feyenoord)
Piet Velthuizen (BV Vitesse)

FUNDAŞI:
Wilfred Bouma (Aston Villa FC)
Tim de Cler (Feyenoord)
Urby Emanuelson (AFC Ajax)
Johnny Heitinga (AFC Ajax)
Joris Mathijsen (Hamburger SV)
Mario Melchiot (Wigan Athletic FC )
André Ooijer (Blackburn Rovers FC)

MIJLOCAŞI:
Ibrahim Afellay (PSV Eindhoven)
Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)
Nigel de Jong (Hamburger SV)
Denny Landzaat (Feyenoord)
Clarence Seedorf (AC Milan)
Wesley Sneijder (Real Madrid CF)
Rafael van der Vaart (Hamburger SV)
Demy de Zeeuw (AZ Alkmaar)

ATACANŢI:
Ryan Babel (Liverpool FC)
Klaas Jan Huntelaar (AFC Ajax)
Robin van Persie (Arsenal FC)
Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic FC).

Revine Aliuta

Marian Aliuta este marea surpriza din lotul convocat de Victor Piturca pentru amicalul de maine cu Rusia. Mijlocasul formatiei Politehnica Timisoara, care are la activ trei prezente in nationala, nu a mai fost convocat din 2003, de la meciul cu Irlanda. De asemenea, a fost chemat in premiera la echipa mare fundasul lui Benfica Lisabona, Laszlo Sepsi. Romania va juca un meci amical impotriva Rusiei, maine, de la ora 20.30. Partida se va disputa pe stadionul Steaua si va fi transmisa in direct pe Antena 1.

Basescu decorează personalităţile din fotbal

Preşedintele Traian Băsescu va decora, în această seară, la Cotroceni, personalităţi ale fotbalului românesc aparţinând generaţiilor anilor '60, '70, '80, '90 şi 2000, într-o ceremonie care ar fi trebuit să aibă loc, iniţial, la mijlocul lunii noiembrie 2007 şi care a fost amânată pentru primăvara acestui an.

Federaţia Română de Fotbal preciza, la acea dată, că decizia a fost luată de comun acord cu Preşedinţia, din cauza faptului că numărul persoanelor decorate depăşea 120 şi nu a fost timp pentru întocmirea documentaţiei aferente.

Ipoteza socanta: huliganul din Giulesti a fost snopit in bataie de rapidisti

Suporterul care a aruncat cu bricheta in teren in timpul meciului Rapid – Steaua, determinand suspendarea partidei, a fost batut crunt de fanii giulesteni. Acestia l-au depistat inaintea politiei si, chiar daca era unul de-al lor, i-au aplicat o corectie fizica pentru gestul sau necugetat. Potrivit unor surse din anturajul galeriei de langa Podul Grant, acesta a ajuns in stare grava la un spital din Bucuresti.

Conducatorii rapidisti au vizionat probele video, impreuna cu reprezentantii Jandarmeriei, si au acceptat ca marea majoritate a celor care au aruncat cu diferite obiecte in teren erau sustinatori ai formatiei alb-visinii. Rapid ar putea pierde la “masa verde” intalnirea cu Steaua, dupa sedinta Comisiei de Disciplina, programata maine. Sentinta in acest caz sta in mainile a cinci oameni despre care se crede ca fac parte din “gasca” lui Mircea Sandu.

Fathi Taher va schimba din temelii clubul Rapid

Atacurile dure lansate de George Copos la adresa lui Mircea Rednic au avut efectul scontat. Ieri, „Puriul“ si-a dat demisia, ea fiind acceptata imediat. „Foarte bine ca a plecat, avem solutii“, a spus noul patron din Giulesti, Fathi Taher. Omul de afaceri iordanian negociaza cu Razvan Lucescu si Ioan Ovidiu Sabau pentru a prelua echipa, dar si cu Gino Iorgulescu si Dinu Gheorghe. Nu este exclus ca, alaturi de Taher, in Giulesti sa apara si doctorul Mohamad Yassin, considerat beneficiarul averii lui Omar Hayssam.

Rapid a intrat intr-o criza fara precedent din momentul intreruperii meciului cu Steaua. „Bomboana pe coliva“ a pus-o George Copos, cu atacurile dure lansate la adresa lui Mircea Rednic. „A facut câteva greseli mari in aceasta iarna. Prima e legata de viziunea, de strategia pe care a avut-o în aceasta iarna în privinta transferurilor. Apoi, sunt jucatori care au fost pusi pe lista de transferuri, gen Buga, Maldarasanu, Burdujan, si s-a rupt ceva în echipa, în grup... S-a rupt vestiarul. Eu cred ca Mircea a facut o mare greseala, nu a avut o relatie profesionala cu jucatorii, a facut compromisuri. Rapidul nu are un joc de Champions League sau aproape de Champions League“, a declarat Copos, care aproape ca i-a sugerat lui Rednic sa plece. Ieri-dimineata, „Puriul“ a cedat: „E imposibil sa te pui contra curentului. Era corect sa plec dupa jocul cu Steaua, dar a venit prea repede partida cu Buzaul si am cedat rugamintilor lui George Copos. A trecut si asta si mi-am dat seama ca, daca as mai ramâne, pierde toata lumea: si echipa, si eu, si suporterii, toti. Au venit si declaratiile facute de patron, care m-au convins definitiv“. Rednic a adaugat: „Mi-am respectat jucatorii si îi voi respecta în continuare. Îmi pare rau ca a fost prea multa ura din partea unui grup restrâns de suporteri, o ura pe care efectiv n-am înteles-o si care a daunat, pâna la urma, echipei în ansamblu. Probabil ca, într-o asemenea tensiune, am facut si eu greseli, pentru care îmi asum responsabilitatea, dar numai o masinarie ar fi putut ramâne imuna la ceea ce întâmpla în jurul nostru“. Demisia lui Rednic a fost primita cu bucurie de fanii Rapidului. „A luat o decizie foarte buna, atât pentru el, cât si pentru club. Poate asa e mai bine“, a spus seful Ligii Suporterilor, Gigi Corsicanu.

Omul de afaceri Fathi Taher, care a preluat 80 la suta din actiunile SC FC Rapid SA, nu a fost surprins de aceasta decizie: „Foarte bine ca a plecat Rednic. Avem solutii foarte bune, nici o problema. Sunt mai multi antrenori pe care vrem sa îi aducem. Este si Razvan Lucescu, si Ioan Ovidiu Sabau, dar si altii“, a spus afaceristul iordanian. In discutii este si portughezul Acacio Casimiro (59 de ani), ultima oara la echipa iraniana Sanat Naft. Taher a precizat ca în cel mai scurt timp va fi instalat si un „presedinte- surpriza, un om de afaceri care se pricepe la fotbal“. Referitor la tranzactia cu George Copos, Taher a declarat: „Totul este în regula, am preluat 80 la suta din club. Nu sunt noul proprietar, sunt actionar, asociat cu domnul Copos“.

Banii lui Omar Hayssam ajung la Rapid prin Mohamad Yassin
Rapidul este pe cale sa intre intr-o noua era: cu doi actionari veniti din lumea araba, Fathi Taher si Mohamad Yassin, si cu un miniactionar elvetiano-grec, Jean Valvis. Mai mult, echipa se poate muta, pe termen mai lung, in Cotroceni, stadionul Giulesti urmand sa fie reconstruit. In jurul acestei actiuni deja exista speculatii, spunandu-se ca o noua arena nu mai poate fi construita in acea locatie, iar langa podul Grant ar urma sa apara mai multe cladiri de birouri. Primul care a vorbit de implicarea doctorului Yassin in Giulesti a fost presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Cetatean sirian, stabilit de 20 de ani in Romania, Yassin este vicepresedintele Uniunii Arabilor din România, facandu-se cunoscut opiniei publice in 2005 cand a fost trimis de autoritatile române in Bagdad pentru a negocia eliberarea celor trei ziaristi români rapiti în Irak. De altfel, chiar presedintele Romaniei a spus despre Yassin ca este „beneficiarul cinstit al averii lui Omar Hayssam“, asa ca Rapidul va avea o echipa de conducere extrem de potenta financiar.

Rapid sta in mainile a cinci oameni din gasca lui Mircea Sandu
In functie de decizia Comisiei de Disciplina, care ar putea da meci pierdut cu 3-0, conducerea Rapidului va putea face apel în cinci zile la Comisia de Apel. Daca nici decizia de la Apel nu va conveni giulestenilor, aceasta poate fi contestata la Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, for ale carui hotarâri sunt definitive si irevocabile. Dintre cei 8 componenti ai acestui ultim for, vor fi alesi trei care sa judece speta, cate unul de fiecare club implicat si unul desemnat de conducerea FRF. Cea mai importanta hotarare este insa prima, Disciplina, in putine dati celelalte comisii intorcand decizia, insa nu e mai putin adevarat ca doar hotararea Curtii de Arbitraj este batuta in cuie. Cum si membrii acestor foruri sunt oameni, au si ei simpatiile lor, chiar daca teoretic sunt impartiali. In cazul lui Adriean Negut lucrurile sunt aparent clare, acesta a fost avocatul Rapidului intr-un caz impotriva Stelei, cand s-a pus problema suspendarii terenurilor celor doua formatii. Presedintele Daniel Cernat este un apropiat al lui Ionut Lupescu, directorul general al FRF fiind la cutite cu George Copos. Fostul mare jucator al Petrolului, Mircea Dridea, este un vechi colaborator al Federatiei, avand relatii foarte bune cu Mircea Sandu, la fel si Victor Cicu, iar presedintele FRF a lasat sa se inteleaga ca singura decizie posibila este aceea de a da meci pierdut pentru echipa organizatoare.

Comisia de Disciplina
Marin Daniel Cernat - presedinte; Mircea Dridea - vicepresedinte; Adriean Negut - membru; Lucian Ghita - Membru; Victor Cicu - membru.

Curtea de Arbitraj
Ion Turculeanu - presedinte; Elena Stoian - vicepresedinte; Adrian Mâlcu - arbitru; Vasile Dinu - arbitru; Alexandru Porosnicu - arbitru; Virgil Dobre - arbitru; Dragos Chilea - arbitru; Daniela Lavinia Mândruta - arbitru.

Trei surprize in lotul lui Piturca

Ieri a avut loc la Saftica reunirea lotului echipei reprezentative a Romaniei pentru jocul amical cu selectionata similara a Rusiei. Selectionerul Victor Piturca a ales ca adversar formatia pregatita de Guus Hiddink datorita faptului ca are un joc asemanator Frantei si este calificata la turneul final al Campionatul European din Elvetia si Austria. "Este penultimul joc international impotriva unei echipe calificate, care ne va da posibilitatea sa vedem in ce stadiu suntem, cum ne descurcam in fata unei echipe calificate la turneul final. Jocul Rusiei seamana foarte mult cu cel al Frantei, bazandu-se pe jucatori puternici. Insa sunt constient ca Rusia nu este Franta. Nu am inceput anul bine, am pierdut in deplasare cu Israel si ar fi cazul sa castigam acum", a spus Piturca.


Surprizele selectionerului pentru testul de maine din Ghencea sunt Marius Niculae (Inverness), Marian Aliuta (Politehnica Timisoara) si Laszlo Sepsi (Benfica Lisabona). Ultimii doi au fost convocati din cauza absentei lui Eugen Trica si a lui Radu stefan. "In lotul Romaniei au aparut doi jucatori noi, Sepsi si Aliuta, fiind obligat sa-i chem. Avem 2-3 jucatori importanti accidentati: Dani Coman, Radu stefan si mai sunt si altii. De exemplu, Trica a pierdut o convocare din cauza comportamentului fata de stelisti avut in Ghencea, precum si la celelalte meciuri. Cum ar fi fost sa-l chem miercuri sa joace in Ghencea?", a explicat Piturca.
Selectionerul Romaniei a respins ideea unei operatii la umar a capitanului reprezentativei tricolore, Cristian Chivu, o astfel de interventie facandu-l, in opinia lui "Piti", indisponibil pe jucatorul lui Inter pentru turneul final. "Chivu nu se poate opera acum pentru nu cred ca si-ar mai reveni pana la Euro. Trebuia sa o faca acum trei saptamani, cand am vorbit eu cu el. Nu l-au lasat cei de la Inter. As prefera ca nici dupa turneul final sa nu o faca, pentru ca incepem campania
de calificare la Mondiale", a spus tehnicianul.

» Pentru jocul cu Rusia de maine seara au fost convocati Bogdan Lobont (Dinamo), Marius Popa (Politehnica Timisoara), Cosmin Contra (Getafe), George Ogararu (Ajax Amsterdam), Gabriel Tamas (AJ Auxerre), Dorin Goian (Steaua), Cristian Chivu (Internazionale Milano), Razvan Rat (sahtior Donetk), Laszlo Sepsi (Benfica), Florentin Petre (TSKA Sofia), Banel Nicolita (Steaua), Razvan Cocis (Lokomotiv Moscova), Ovidiu Petre, Mirel Radoi, Nicolae Dica (toti de la Steaua), Marian Aliuta (Politehnica Timisoara), Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Daniel Niculae (AJ Auxerre) si Marius Niculae (Inverness).

LOTUL B
» Amical cu Turcia
Tot azi s-a reunit si lotul B al reprezentativei Romaniei, in vederea meciului amical din aceasta seara in compania selectionatei similare a Turciei, partida ce va avea loc de la ora 20 la Kocaeli. Cum Marius Popa si Marian Aliuta au fost convocati la prima echipa, stefan Iovan a fost nevoit sa-i cheme pe Razvan Stanca (Dacia Mioveni) si Costin Lazar (Rapid). Ceilalti jucatori convocati sunt Cristian Haisan (FC Vaslui), Dan Matei (Gloria Bistrita), Cristian Sapunaru, Marius Constantin (ambii de la Rapid), Gabriel Canu (Politehnica Timisoara), Cosmin Moti, Cristian Pulhac (ambii de la Dinamo), Mihai Nesu (Steaua), Nicolae Grigore (Rapid), Andrei Prepelita (Universitatea Craiova), Adrian Cristea (Dinamo), Janos Szekely, Emil Jula (ambii de la Otelul Galati), Florin Bratu (Dinamo), Florin Costea (Universitatea Craiova) si Dorin Goga (U Cluj).

Gigi, un satanist practicant

Poate ca in orice alta tara din lume bosii bisericii s-ar fi revoltat vizavi de blasfemiile si sacrilegiile pe care un individ cu un IQ egal cu al scrumierei le comite fata de religie si de divinitate.

IatA cA la noi nu se intampla deloc astfel, intrucat aceasta creatura cu apucaturi diavolesti le inchide gura parinteilor si calugarasilor de toate rangurile si gradele improscandu-i cu bani
spurcati, sub pretextul construirii ori consolidarii unor lacase de cult.
Altfel nu se poate explica lipsa de reactie, ingaduinta deloc crestineasca cu care acestia accepta ca numele Domnului sa fie amestecat in golanisme de genul (ne)acordarii unei lovituri de la 11 metri, a (ne)semnalizarii vreunei pozitii de ofsaid, a inscrierii unui gol in prelungiri sau, iacata, chiar in aruncarea din tribuna cu o bricheta intr-o plapanda capatana de arbitru.
Ce pramatie de popA betivan, curvar si hulitoriu l-o fi invatat pe el ca Dumnezeu se implica in ticalosii de-astea, ca e stelist, antidinamovist si "are boala pe ciori si pe unguri"? Pare-se ca pe el l-a crestinat Ramaru atunci cand se ascundea de militie si cand, probabil, s-o fi travestit in duhovnic al ordurilor.
MAcar acum, dupa halucinantele declaratii, consemnate in articolul de mai sus, ale acestei fapturi, care din loja stadionului si inconjurat de alti dezaxati zice ca i s-a adresat lui Dumnezeu cu exact aceleasi cuvinte rostite de Hristos in clipele rastignirii, "Doamne, de ce m-ai parasit?", ar fi de asteptat ca macar un umil purtator de cuvant de pe la Patriarhie sa apara in public si macar sa-l blameze, daca nu chiar sa-l pedepseasca cu aspra afurisenie.
Or, la fel de normal ar fi ca in acest caz si cei de la Spitalul 9 sa actioneze precum procuratura, adica sa se autosesizeze, pentru ca Gigi e caz clinic, sa fie clar!

Copos i-a vândut lui Fathi Taher pachetul majoritar de acţiuni al Rapidului

George Copos a anunţat oficial vânzarea a 80 la sută din acţiunile grupării FC Rapid către omul de afaceri
iordanian Fathi Taher, tranzacţia finalizându-se, în aceasta noapte, după şapte ore de discuţii.

Cei doi oameni de afaceri s-au întâlnit la Crowne Plaza în jurul orei 16.00, actele fiind semnate în prezenţa avocaţilor celor două părţi. Copos rămîne investitor în Giuleşti, însă cu doar 20% din acţiuni, puterea de decizie urmînd a-i aparţine lui Taher.

"Am preluat 80 la sută din club. Nu sînt noul proprietar, sînt acţionar, asociat cu domnul Copos. De acum, vom veni împreună la meciuri pentru a ne distra. De toate celelalte se va ocupa preşedintele pe care îl vom instala", a declarat Fathi Taher, după finalizarea negocierilor.
"Începând de astăzi, 25 martie, Atelierele Griviţa, actuala Griro, va deţine majoritatea acţiunilor clubului Rapid. Domnul Taher este un om mai puternic decât mine care are o cifră de afaceri de 500 milioane de euro, peste 20.000 de angajaţi. Sunt convins că va face mai mult decât am făcut eu la Rapid. Am plâns şi nu mai pot să spun nimic", a spus George Copos.

Primele decizii pe care Fathi Taher le va lua ca principal acţionar al Rapidului vor fi aducerea lui Constantin Toma în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi numirea lui Marian Rada în funcţia de antrenor principal. Copos şi Taher nu au dezvăluit suma în urma căreia s-a încheiat tranzacţia.

ISTORIC

Bilanţul lui Copos

George Copos a venit la Rapid în 1992, ca sponsor, după ce intrase în anturajul clubului livrând produse
de patiserie pentru protocol. Sub patronatul lui Copos, echipa giuleşteană a devenit o forţă, câştigând de două ori titlul de campioană, de patru ori Cupa României şi tot de patru ori Supercupa.

De asemenea, Rapid a înregistrat cea mai bună performanţă pe plan european, atingând sferturile de finală ale Cupei UEFA, fază unde a pierdut în faţa Stelei. Considerat un om zgârcit, Copos are meritul de a-l fi adus sub Grant pe Mircea Lucescu, la insistenţele căruia a construit baza de pregătire de la Pro Rapid, cea mai modernă din România. Una dintre bilele negre ale activităţii lui Copos este faptul că în perioada de început a transformat mai mulţi arbitri în „dealeri“ Samsung pentru a beneficia de arbitraje favorabile.

Viorel Hizo a făcut o criză de nervi după remiza cu Unirea Urziceni

Antrenorul echipei Ceahlăul, Viorel Hizo, a făcut o criză de nervi şi s-a simţit rău la finalul meciului cu Unirea Urziceni, scor 0-0, relatează NewsIn. Din acest motiv, antrenorul echipei din Piatra Neamţ nu a putut fi prezent la conferinţa de presă.

Tehnicianul s-a enervat din cauza jocului slab al echipei sale şi a avut nevoie la finalul meciului de asistenţa medicului
formaţiei sale, Viorel Margine. Hizo nu a delegat pe altcineva în locul său la conferinţa de presă obligatorie de după meci şi a ţinut să îşi prezinte scuzele prin intermediul ofiţerului de presă, Gelu Crăcană.

De partea cealaltă, antrenorul Unirii Urziceni, Dan Petrescu, s-a declarat nemulţumit de remiza de la Piatra Neamţ, apreciind că elevii săi ar fi meritat să câştige.

Barca se apropie

În Primera Division, diferenţa dintre Real Madrid şi FC Barcelona s-a redus la numai 4 puncte. Rezultatele etapei 29:

Real Madrid - Valencia 2-3 (Raul 2 respectiv Villa 2, unul din penalty şi Arizmendi). Deşi au evoluat bine, întorcând de la 0-1 şi conducând cu 2-1 pe tabelă, gazdele nu au ştiut să profite şi s-au văzut surprinse de o echipă în mare revenire de formă. Cannavaro a provocat un penalty inutil, iar Higuain a irosit o ocazie monumentală. Omul meciului a fost portarul Valenciei, Hildebrand.

Barcelona - Valladolid 4-1 (Etoo, Iniesta, Bojan 2 respectiv Sesma - penalty). Din nou fără Ronaldinho, catalanii s-au dezlănţuit în repriza secundă, după primele 45 de minute rezultatul fiind egal, 1-1. Reuşita vizitatorilor a căzut după o lovitură de la 11 m inexistentă, iar al treilea gol al Barcei după un ofsaid nesemnalizat.

Athletic Bilbao - Getafe 1-0 (Etxeberria). Getafe şi-a rupt o serie fastă, de 12 meciuri fără înfrângere.

Osasuna - Betis 0-1 (Mark Gonzalez). La gazde, Delporte s-a accidentat, iar Javi Garcia a fost eliminat în min. 90.

Racing - Recreativo 2-0 (Orteman, Smolarek). Eliminarea lui Caceres de la oaspeţi a contat enorm în economia jocului.

Murcia - Espanyol 4-0 (Ivan Alonso - 2, unul din penalty, Abel - penalty, Richi). Una din surprizele etapei, în special prin proporţiile scorului.

Levante - Villareal 1-2 (Miguel Angel respectiv M. Fernandez, Franco). „Submarinul galben” a obţinut încă o victorie şi vine puternic din urmă, fiind la 2 puncte de Barca şi la 6 puncte de Real.

Zaragoza - Almeria 1-1 (Oliveira respectiv Negredo). Oaspeţii au egalat în penultimul minut. Gabi (Zaragoza) a văzut cartonaşul roşu.

Sevilla - Atletico Madrid 1-2 (Diego Capel respectiv Maxi Rodriguez, Aguero). Victorie mare a madrilenilor. Maresca (Sevilla) a fost eliminat pentru un cap aplicat în faţa lui Aguero. Ulterior, acesta şi-a cerut scuze.

Mallorca - Deportivo 1-0 (Arango). Duel pentru puncte de aur, între două echipe din jumătatea inferioară a clasamentului.

Bronz pentru Camelia Potec la 400 metri liber

Sportiva română Camelia Potec a câştigat medalia de bronz în proba de 400 metri liber din cadrul Campionatelor Europene de Nataţie de la Eindhoven.

Camelia Potec a înregistrat timpul de patru minute, cinci secunde şi 62 de sutimi.

Primal Fear şi Ross the Boss (ex-Manowar) concertează la B'estfest Aftershock

Trupele Primal Fear şi Ross the Boss se alătură formaţiei Judas Priest pe afişul B'estfest Aftershok, un eveniment care va avea loc la Bucureşti, pe 11 iulie, în continuarea festivalului programat pe 4, 5 şi 6 ale lunii, informează Emag!c Entertainment.

Alături de Judas Priest, Primal Fear şi Ross The Boss urmează a fi confirmate şi alte nume ale scenei rock din România şi din afară.

Falsuri de Picasso, vândute în toată lumea

Lucrări contrafăcute purtând semnături ale unor artişti ca Pablo Picasso, Marc Chagall, Roy Lichtenstein, Joan Miro sau Andy Warhol au fost vândute în galerii, la expoziţii de artă sau prin internet, pe site-ul de licitaţii e-Bay.

Gravurile aveau certificate de autenticitate şi erau produse
în Franţa sau Italia. Escrocheria s-ar putea ridica la suma totală de 5 milioane de dolari şi durează din 1999, când o reţea de falsificatori de artă a început să vândă lucrări, la un preţ de peste 50.000 de dolari pentru o singură gravură.

"Neasumarea adevarului e o otrava pentru sufletul unui popor"

Eginald Schlattner, autorul romanului inspirator, a vazut prima oara filmul
"printr-o perdea de lacrimi".
» Filmul va fi difuzat si de cinci
canale europene de televiziune, printre
care ARTE.
» Radu Gabrea va mai scoate in acest an "Calatoria lui Gruber" (despre pogromul
de la Iasi) si un coupé din doua documentare.

» Sunteti multumit de cum a iesit "Cocosul decapitat"? De ce il scoateti pe ecrane asa tarziu?
Sunt foartemultumit. Premiera de la Sibiu, in cadrul TIFF, a fost un succes enorm. Prezent la mai multe festivaluri, filmul a obtinut Mentiunea speciala a juriului la "Saturno International Film Festival" din Italia. La Mons, vizavi de proiectia lui Claude Lelouch, cu ocazia aniversarii a 75 de ani de viata
, am avut o sala arhiplina. Sunt multumit ca filmul va fi vazut in trei tari europene – Germania, Austria, si Ungaria –, dar si ca va fi difuzat de cinci canale de televiziune europene: SRTV, Televiziunea bavareza, ARTE, Televiziunea austriaca si DUNA TV. Adica va fi vazut de 2-3 milioane de spectatori care vor cunoaste un crampei din istoria Transilvaniei si a comunitatii sasesti. De altfel, tinerii din Ierusalim au facut paralele interesante despre disparitia aproape totala din Romania a celor doua comunitati – evreiasca si saseasca. Impreuna cu distribuitorul, "Transilvania Film", am cazut de acord ca o iesire la rampa in 2007, impreuna cu filmele lui Cristian Mungiu si Cristian Nemescu, ar fi echivalat cu o sinucidere.

» Eginald Schlattner a vazut filmul la Sibiu. S-a recunoscut pe ecran?
Eginald Schlattner spune ca a vazut filmul "printr-o perdea de lacrimi", asa l-au emotionat intalnirea cu mediul veridic al adolescentei sale si autenticitatea fata de roman. Cand a participat la prezentarile filmului de la Viena, Graz si Bruxelles, le-a sugerat celor care au citit cartea s-o uite. Mai sustine ca admira cum din fresca romanului s-a putut extrage, dupa 12 scenarii, actiunea axata pe acesti patru tineri. A fost o operatie de concentrare, si nu de simplificare, prin care filmul a castigat in intensitate si sugestibilitate.

» Faptul ca sunteti german dupa mama a fost o "circumstanta atenuanta" pentru hotararea de a ecraniza "Cocosul decapitat"?
Mai degraba una "agravanta". Citindu-l in original, l-am inteles si l-am apreciat mai bine. Scenariul scris in versiunea germana a fost cu siguranta un avantaj. A fost si un prilej fericit de a ma reintoarce intr-o cinematografie de care ma simt foarte legat, in care am trait si lucrat peste 20 de ani, in care am repurtat succesele cu "Fear Not, Jacob!" ("O faclie de Paste") sau "A Man Like Eve" ("Un barbat ca Eva").

» Aveti amintiri personale despre aceasta lume pe care o recreati pe ecran?
Eroul din filmul "Prea mic pentru un razboi atat de mare" era un copil de trupa, ratacit pe front, Ion Mohreanu din "Dincolo de nisipuri" era copil de taran din campiile Brailei, Leiba Zibal, eroul filmului adaptat dupa "O faclie de Paste", de Caragiale, un evreu fugit de pogromurile din Europa rasariteana, undeva intr-o tara in care isi gasise adapost pentru el si familia sa, Regizorul din "Un barbat ca Eva", chinuit si sfasiat intre eros si creatie, toti sunt, intr-un fel sau altul, o parte din mine si deci, indirect, au fost o influentati de mama mea, care a fost persoana extraordinara, o mare profesoara, creatoare de artisti si oameni. (Vezi cartea de memorii a dnei Annie Bentoiu, "Timpul ce ni s-a dat".)

» Fiind o coproductie internationala, au intervenit cu "sugestii" finantatorii externi?
A fost un drum greu care m-a obligat la unele concesii. S-au scris cam 12 variante de scenariu, incluzand in echipa noi scenaristi. Ultimul, Bert Koss, a avut puncte de vedere de care a trebuit sa tinem cont. Dat fiind ca finantatorii importanti sunt posturi TV, a trebuit sa tinem cont si de cerintele acestui mediu. Dar cea mai mare lupta s-a dus pentru montajul final, lupta care a dus la un blocaj. Prevederile contractuale prevedeau ca, in cazul in care partile nu sunt de acord asupra versiunii finale, fiecare parte sa-si faca versiunea sa. Asa, evident, filmul ar fi avut o versiune "exclusiv romaneasca" si ar fi trebuit ca partea romana sa plateasca "abaterile" de la asa-zisa "linie comuna". Din fericire, Televiziunea bavareza si ARTE au ales versiunea "Radu Gabrea".

» Daca n-ar fi fost vorba de aceasta poveste multietnica, ci de una 100% romaneasca, ar mai fi fost interesati coproducatorii straini?
Nu exista finantare fara un interes artistic ori financiar. Cel artistic, care era precumpanitor in anii ‘70-’80 ai secolului trecut, e din ce in ce mai redus. Ceea ce intereseaza e succesul de public, care aduce cert "plusvaloare". Un filmulet care pare de nisa, dar cu idei si valori artistice ridicate, care are un raport investitii/incasari de 10:2, asigura cariera regizorului, uneori pe viata. Este, de pilda, cazul a doi mari regizori, Coppola si Lucas, si al filmului lor de debut, "American Grafitti", care a avut incasari de 8-10 ori mai mari decat costurile. Finantarea noastra a fost destul de redusa, ceea ce ne-a pus in fata a doua optiuni: sa cheltuim banii pe ce se vede in film sau pe filmarea propriu-zisa (hoteluri, transport, diurne, echipament
de filmare si iluminare etc.). Am ales calea scurtarii drastice a perioadei de filmare, pentru a ne ramane bani pentru decoruri si costume.

» Marea descoperire a filmului sunt tinerii actorii romani Ioana Iacob si Axel Moustache. Cum i-ati gasit?
Cea mai mare dificultate s-a datorat hotararii mele ca filmul sa fie jucat in germana. Apoi a fost necesitatea ca eroii sa parcurga o poveste pe patru ani, intre 12 si 16 ani. S-a lucrat doi ani la casting. Am fost in mai toate orasele din Transilvania, filmand elevii scolilor germane. Pana la urma, m-am hotarat sa iau in distributie actori foarte tineri, care sa acopere credibil varsta finala a eroilor. Am inceput un casting la fel de intensiv cu actori de limba germana. Probele au fost extraordinare, unele scene din film nascandu-se chiar la casting. Asa i-am descoperit pe Ioana Iacob si pe Axel Mustata (cum se numea atunci; acum, devenit "star", se numeste Moustache).

» In acest an scoateti doua lungmetraje, "Cocosul decapitat" si "Calatoria lui Gruber", a caror actiune se petrece la primul in 1944, la al doilea in 1941. De ce sunteti interesat de aceasta perioada?
Fac o precizare: vor fi trei lungmetraje semnate de mine care vor iesi in 2008. Al treilea este un lungmetraj coupé, realizat din doua documentare care s-au bucurat de un succes enorm, "Mostenirea lui Goldfaden" si "Romania!". Cat priveste interesul pentru acea perioada, e interesul pentru o perioada care face parte din viata mea. As spune chiar ca prima "imagine", in sens generic, ramasa in mintea mea a fost cea a unei "crapaturi" imense in tavanul dormitorului, dupa cutremurul din 1940.

» "Calatoria lui Gruber" trateaza despre pogromul de la Iasi. Ati simtit nevoia sa lamuriti acest subiect asupra caruia nu toata lumea e de acord?
Intrebarea dvs. e chiar dovada a cat de necesar e filmul. "Controversele" sunt o forma "soft" de a incerca sa se ascunda vinovatiile si responsabilitatile. Am citit in cei 14 ani de cand m-am intors in Romania cam tot ce s-a scris in istoria romana si, as zice, mondiala si mi-am facut o imagine cat de cat adevarata despre acea perioada trista a istoriei Romaniei. Ascunderea adevarului si neasumarea lui, cat si incercarea de relativizare a unor evenimente sunt – pentru sufletul unui popor si pentru evolutia lui – o otrava. Din pacate, Romania a trait in ultimii 70 de ani ai secolului trecut precumpanitor in minciuna. René de Weck, ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, si-a publicat memoriile despre cei zece ani petrecuti in Romania (1935-1945) sub titlul "Zece ani in tara minciunii". E de ajuns sa urmarim "discursul politic" din Romania de azi ca sa vedem ca aceasta plaga ne urmareste ca un destin.

» E adevarat ca Eugen Uricariu a facut un text dupa romanul "Kaputt" al lui Curzio Malaparte (text dupa care Razvan Radulescu si Alexandru Baciu au scris scenariul) pentru ca nu puteati obtine drepturile de ecranizare?
Raspunsul meu ar trebui sa sune cam ca celebrele raspunsuri de la "Radio Erevan". "E adevarat ca, dar…" Eugen Uricariu a scris un scenariu foarte bun, bazat pe romanul lui Malaparte, deci bazat pe o fictiune. Dar Malaparte a fost scriitor si ziarist. Am preferat sa-i urmez drumul ca ziarist si, plecand de la unele evenimente reale, dar necunoscute si care nu apar in cartea lui Malaparte (descoperite in cursul documentarii de Razvan Radulescu, si anume "cauza demiterii Colonelului Lupu de la sefia Garnizoanei Iasi de catre Maresalul, pe atunci doar Generalul Antonescu"), sa rescriem povestea cinematografica a vizitei sale. Mai ales ca aceasta optiune a permis realizarea unui film despre care am convingerea ca e mult mai cutremurator si mai tensionat.

» Cand lansati filmul?
La drept vorbind, as fi vrut sa-l lansez imediat dupa "Cocosul…" si dupa celalalt lungmetraj. M-ar fi amuzat sa vad media ocupandu-se cel putin sase saptamani la rand de "filmele lui Radu Gabrea". Dar distribuitorii m-au tras de maneca. Raspunsul exact e: n-am facut inca un plan de lansare, dar cu siguranta va fi in 2008.

Echipa
» Multinationala

"Cocosul decapitat" are o distributie internationala: David Zimmerschied, Alicja Bachleda, Ioana Iacob, Axel Moustache, Werner Prinz, Victoria Cocias, Dorel Visan. Ca regizor, pe generic este creditat, alaturi de Radu Gabrea, si Marijan David Vajda. Director de imagine este Walter Kindler, iar monteuza, Melania Oproiu.

"4,3,2"- nominalizat la Oscarurile italiene

Filmul lui Mungiu a fost nominalizat la ediţia din 2008 a premiilor David di Donatello, echivalentul italian al premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film european". Celelalte pelicule nominalizate sunt: "La graine et le mulet" de Abdellatif Kechiche, "Elizabeth: Epoca de Aur" de Shekhar Kapur, "Irina Palm" de Sam Garbarski şi "Scafandrul şi fluturele" de Julian Schnabel. Filmul "Caos calmo" de Antonio Grimaldi, după un scenariu scris de Nanni Moretti, domină ediţia din 2008 a Oscarurilor italiene, după ce a obţinut nominalizări la 18 categorii. Cu Nanni Moretti în rolul principal şi avându-l ca invitat special pe regizorul Roman Polanski, "Caos calmo" a avut încasări de 8 milioane de dolari în box office-ul italian, după ce a fost prezentat în premieră la Festivalul de la Berlin, luna trecută. Câştigătorii celei de-a 52-a ediţie a premiilor David di Donatello vor fi anunţaţi pe 18 aprilie.

Peste 1 milion de dolari încasaţi în SUA

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a intrat în cinematografele nord-americane pe 25 ianuarie 2008 Până pe 23 martie, s-au înregistrat încasări de 1.021.000 de dolari. Această sumă se adaugă celor 7.575.670 de dolari obţinuţi de acest film în afara SUA, veniturile globale ridicându-se, în prezent, la aproximativ 8,6 milioane de dolari

Regina Elena: povestea inversată a Cenuşăresei

Mama Regelui Mihai, născută la Atena ca Prinţesă a Greciei şi a Danemarcei, a ajuns în România în urma unui mariaj cu un bărbat pe care nu-l iubea: Carol al II-lea. EVZ a căutat în Arhivele Naţionale file din corespondenţ a Maiestăţii Sale Elena. Dintre acestea, cartea lui Arthur Lee (biograful oficial al Elenei), apărută la Editura Humanitas în 2000, a fost decisivă pentru conturarea imaginii acestei femei care şi-a lăsat amprenta asupra istoriei noastre recente.

EVZ a studiat mai multe volume în care viaţa fostei soţii a lui Carol al II-lea e descrisă în detaliu.

Povesteşte Arthur Lee: „Odată i s-a spus că viaţa ei seamănă cu povestea Cenuşăresei, dar inversată şi repetată întruna. În cazul ei, povestea nu s-a sfâr- şit, ci a început cu fericirea“. Un rezumat perfect al acestui destin de roman. Elena s-a născut pe o pantă nefericită a istoriei, când marile dinastii se prăbuşeau, sub presiunea unor regimuri oribile: nazist şi comunist. Elena a fost martoră la abdicarea forţată a tatălui, a soţului, a fratelui şi a fiului ei. A cunoscut nefericirea conjugală alături de Carol şi disperarea maternă. A murit în exil, departe de ţările iubite: Grecia şi România.

Paradisul provizoriu

Născută cu titlul de Prinţesă a Greciei şi Danemarcei, Elena a avut o copilărie de basm. A fost însă un paradis provizoriu. Crescută departe de griji pe domeniile familiei regale greceşti, Elena are o primă ieşire importantă prin Regat la vârsta de 17 ani, când tatăl ei, regele Constantin, o duce să cunoască provinciile Greciei.

Relaţii bune cu soacra

Tatăl ei a fost silit să abandoneze tronul pentru că refuza intrarea ţării în Primul Război Mondial alături de Antantă. Elena a cunoscut exilul, fratele ei, Alexandru, a rămas pe tron. Apoi, soarta i se precipită: se căsătoreşte cu Prinţul Carol al României şi ajunge într-o ţară nouă, de care se îndrăgosteşte.

„Biata Grecie, mică şi distrusă de atâţia ani de suferinţă! Ce deosebită este această Românie plesnind de bunăstare şi deja vindecată de rănile recentului război!“, notează ea în caietele de amintiri. Elena o cucereşte, deşi greu, şi pe soacra sa, Regina Maria, alături de care se amuză adesea de manierele afectate ale lui Ferdinand.

Trimisă în exil

Bucuria cea mai mare era însă Mihai, fiul pe care Elena i l-a dăruit lui Carol. Soţul însă o înşeală cu Elena Lupescu, fiica unui farmacist evreu. Fuge din ţară, apăsat de povara moştenirii tronului şi dornic de aventură. În 1927, la moartea lui Ferdinand, cel mai bun prieten al Elenei în România, Mihai e numit Rege, deşi avea vârsta unui copil de grădiniţă. Elena face parte din regenţă.

Carol îi cere divorţul, iar ea, supusă presiunii, acceptă. Capriciosul prinţ revine în ţară, pentru a ocupa tronul. Atunci a învăţat Elena că la români „niciodată“ e doar un cuvânt. Nimic nu era definitiv aici, nici hotărârea „Regelui Playboy“ de a se descotorosi de povara monarhică. Carol i-l răpeşte treptat pe Mihai şi, într-un final de tragedie greacă, o sileşte să ia calea exilului.

Mihai, aproape ucis de intransigenţa lui Carol

În perioada nebună de dinainte de Al Doilea Război Mondial, Mihai o vizitează de doar două ori pe an. Mâna forte a lui Carol o ţine în chingi şi în exil. Nu-i permite lui Mihai să poarte altceva decât pantaloni scurţi, declanşând un celebru incident diplomatic la Londra, şi, mai mult, pune în pericol viaţa fostului şi viitorului suveran. Aflat la mama sa, stabilită la Florenţa, Mihai are o criză acută de apendicită. Disperată, Elena îi telefonează lui Carol pentru a-i cere acordul ca fiul lor să fie operat de urgenţă de medicii italieni. Intransigent, acesta refuză, pretextând că vorbise în ajun cu Mihai şi se simţea excelent.

Elena şi Mihai nu mai aveau însă timp de capriciile lui Carol. Copilul e salvat după o operaţie „in extremis“.

Limba „maternă“: engleza

Tatăl lui Mihai deraiează şi în viaţa politică. Ajunge un dictator alungat de pe tron în 1940 de generalul Ion Antonescu. Ţara pierduse Transilvania, iar Mihai reajunge Rege. Mama sa se întoarce în ţară pentru a-i fi aproape şi a-l sfătui. Prin poveţele date lui Mihai, prin prestanţa sa în faţa lui Antonescu, Elena a fost importantă în marile momente din timpul războiului, a efectuat nenumărate acte de caritate, a îngrijit cu mâna ei răniţii.

Decisivă a fost Elena şi la 23 august ’44, când românii au întors armele, după ce Mihai l-a arestat pe Antonescu. Regele fusese învăţat de mic să-i iubească pe englezi. O slăbiciune de veacuri în familia Elenei. De altfel, prima limbă în care a vorbit Regele României a fost engleza! Elena a presimţit şi dezastrul comunist. I-a fost alături lui Mihai şi când acesta a declanşat celebra „grevă regală“, refuzând să semneze aberante acte impuse de sovietici. I-a fost alături fiului său şi când au luat din nou calea exilului, goniţi de comunişti. Elena a murit în exil, la 86 de ani. Viaţa ei începuse cu fericirea.

RECUNOŞTINŢĂ

O Regină „Dreaptă între Popoare“

Regina Elena s-a născut pe 2 mai 1896, la Atena, şi a murit, după o viaţă de poveste, la 28 noiembrie 1982, în Elveţia - la Lausanne. La venirea pe lume avea titlurile de Prinţesă de Grecia şi Danemarca. A fost soţia Regelui Carol al II-lea al României şi mama ultimului monarh din istoria noastră: Mihai. Elena se trăgea dintr-o dinastie fabuloasă, care i-a dat pe Ecaterina cea Mare şi pe Regina Victoria, mai mulţi împăraţi, ţari şi regi care au schimbat lumea. A fost fata lui Constantin I, Regele Greciei, şi a Sofiei de Prusia. S-a măritat cu Carol pe 10 martie 1921 şi i-a dat naştere lui Mihai pe 25 octombrie 1921, prematur. În anul 1993, statul Israel şI Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem Titlul şi Medalia „Dreaptă între Popoare“ pentru activitatea sa de salvare a evreilor prigoniţi în timpul regimului antonescian. Regina Mamă şi Patriarhul Nicodim au apelat la Ion Antonescu pentru a opri deportarea unor evrei din Cernăuţi. Ajutorul dat de Elena în 1942 a salvat mii de vieţi. Doar 53 de români au primit titlul de „Drepţi între Popoare“.

DURERE

S-a măritat cu Carol al II-lea fără să-l iubească

În 1920, fratele cel mare al Elenei, George, s-a logodit cu Prinţesa Elisabeta a României. Fratele Elisabetei, Prinţul Carol, se întorcea tot atunci acasă după ce fusese forţat să facă turul lumii, o pedeapsă pentru „căsătoria morganatică“ cu Zizi Lambrino (anulată între timp).

Carol a trecut şi prin Elveţia, unde se stabilise familia Regelui Constantin pe perioada exilului. Aici s-a îndrăgostit de tânăra Prinţesă a Greciei. Sosită în România pentru a cunoaşte ţara cumnatei sale, Elena a aflat groaznica veste a morţii fratelui său, Alexandru, rămas Rege al Greciei. Alexandru a avut o moarte stupidă, după ce a intervenit într-o luptă dintre câinele său şi o maimuţă care l-a muşcat. Rana s-a infectat, iar Alexandru a făcut septicimie.

Mariaje destrămate

Pierderea fratelui a răvăşit-o pe Elena, care a luat o hotărâre ce îi va schimba viaţa: să nu se mai întoarcă în Grecia. Apropierea de Carol a devenit firească, iar atunci când tânărul prinţ i-a cerut Regelui Constantin mâna fiicei sale, Elena s-a bucurat incert: „Mă simţeam atrasă de el şi, în timp, eram sigură că m-aş fi putut îndrăgosti de el. Dar ceea ce m-a făcut cu adevărat să îi accept cererea în căsătorie a fost gândul la Alexandru. În tot timpul exilului, nu sperasem decât să mă întorc în Grecia, dar acum, că el nu mai era acolo, am simţit că nu mai am puterea să revăd Atena“.

Elena şi Carol s-au căsătorit la Atena, pe 10 martie 1921. O săptămână mai devreme, fratele Elenei şi sora lui Carol îşi uniseră destinele. A fost un capriciu al mamei lui Carol, Regina Maria, care a dorit să asiste pe îndelete la ambele ceremonii. Ţăranii superstiţioşi din Grecia au prezis că mariajele se vor destrăma, nefiind făcute, după datină, deodată. Au avut dreptate.

Profeţia Elenei

„Comuniştii se vor mânca între ei“

În caruselul existenţei sale, ca într-un muzeu înţesat de măşti, Regina Elena a cunoscut cele mai nocive feţe ale secolului trecut, de la Hitler la Mussolini, de la Mussolini la primitivii comunişti români care au înhăţat puterea după 1945. I-a descris pe toţi în jurnalul său. Despre comuniştii cu care a dejunat cândva (Dej, Pauker, Luca, Georgescu) a scris cu o intuiţie orwelliană: „oamenii ăştia vor sfârşi prin a se mânca între ei“.

Despre Antonescu:

„Era aspru, încăpăţânat, irascibil şi complet lipsit de umor, totuşi uneori era uman şi rezonabil, iar în viaţa personală era cinstit“.

Despre Groza:

„Petru Groza îşi dădea aere de parcă ar fi fost un dirijor pe podium. Avea şocantul obicei de a cere tuturor să-i pipăie muşchii braţelor. (...) Mai încerca şi să debiteze bancuri fără perdea la masă“.

Despre Hitler:

„Părea tot timpul grăbit (...). A turuit cuvintele ca o mitralieră. N-am găsit nimic la el din farmecul care se spunea că îl caracterizează. Era obsedat şi vorbea doar de viitorul pe care îl va aduce el Germaniei. (...) Mi-a zis: „dacă în faţa mea e un munte şi eu vreau să treacă pe acolo o şosea, dau muntele la o parte!“.

Despre Georgescu:

„Teoharie Georgescu era un individ scund, dezgustător, deşi cu noi era politicos“.

Despre Pauker:

„Ana Pauker vorbea fluent franţuzeşte şi zâmbea întruna, spre deosebire de prietenii ei comunişti (...). Mi-a povestit cum a hrănit şobolanii în puşcărie“.

Despre Mussolini:

„Mi s-a părut un necioplit (...). Poate sunt eu foarte proastă, dar nu ştiu cum poţi să susţii că provoci o conflagraţie mondială spunând că aduci pacea...“.



Inedit

DACĂ AR FI FOST FATĂ...

Prinţul-consort al Marii Britanii ar fi fost ucis la naştere! Într-una din scrisorile sale, din 1921, înainte de a-i da viaţă lui Mihai, Regina Elena le transmitea rudelor ei: „Mă întreb dacă aţi auzit că Alice a născut un băiat acum câteva săptămâni. A declarat că ar fi înecat copilul dacă ar fi fost fată! Doar gândeşte-te cum o să sară pe mine dacă voi naşte o fetiţă“.

(N.r.: Alice e mama Prinţului-consort Philip, actualul Duce de Edinburgh. Înainte de a-l avea pe Philip, născut Prinţ al Greciei şi Danemarcei, ea adusese pe lume patru fete!)

Peste 250 de opere ale lui Salvador Dali vor fi expuse la Istanbul

Peste 250 de opere ale pictorului catalan Salvador Dali vor fi expuse pe malurile Bosforului, la Istanbul, de fundaţia spaniolă Gala-Salvador Dali şi muzeul Sakip Sabanci din Istanbul, în luna septembrie.

Expoziţia de la Istanbul este cea mai mare organizată vreodată în afară de fundaţia spaniolă, creată chiar de Dali pentru conservarea artei sale, în oraşul Figueras, unde artistul s-a născut în 1904 şi a murit în 1989.

Între 19 septembrie 2008 şi 19 ianuarie 2009, vor fi prezentate la Istanbul, 33 de picturi în ulei, 113 desene şi 123 de lucrări de grafică, semnate de celebrul pictor suprarealist, din fondul fără echivalent în lume de peste 4.000 de lucrări al fundaţiei.

"Aici la Istanbul, sperăm să fim în măsură să aducem spiritul muzeului (Muzeul Dali din Figueras) pentru ca toată lumea să poată înţelege şi observa de aproape gândirea lui Dali, obsesiile sale, iconografia lui", a afirmat curatorul expoziţiei, Montse Aguer.

Expoziţia, găzduită de muzeul Sakip Sabanci din Istanbul, va include şi numeroase fotografii, manuscrise şi documente
ale artistului.

"Considerăm că o expoziţie poate schimba perspectiva unei persoane asupra artei. Eu cred că această expoziţie ne va apropia de arta modernă faţă de care am păstrat o oarecare distanţă", a spus directoarea muzeului, Nazan Ölçer.

Muzeul Sakip Sabanci, deschis în 2002 într-o fostă locuinţă otomană pe malul de vest al Bosforului, aspiră să devină un centru artistic de anvergură internaţională. Una din expoziţiile sale precedente, dedicată lui Pablo Picasso, a atras un număr record de 250.000 de turişti în Turcia.