joi, 26 martie 2009

Salarii majorate pentru mineri şi spor de ochelari

Minerii vor avea anul acesta mai multe facilităţi şi creşteri salariale faţă de anii trecuţi. Contractul Colectiv de Muncă pe 2008, semnat la sfârşitul acestei săptămâni între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi sindicatele miniere din Oltenia, aduce foarte multe facilităţi pentru ortaci, precum şi creşterea salariului brut cu 28%. La capitolul sporuri, minerii beneficiază, din acest an, de „spor de ochelari” a cărui valoare poate ajunge până la 600 de lei.

Se cunoaşte deja că minerii deţin cele mai multe beneficii faţă de alte categorii sociale, iar noul contract colectiv de muncă le mai aduce acestora câteva dintre ele. Spre exemplu, minerul care lucrează sâmbăta şi duminica încasează un spor de sută la sută, toţi minerii beneficiază de tichete cadou
în valoare de 400 de lei/persoană de Ziua Minerului şi sărbătorile de Paşte şi Crăciun, iar alocaţiile de cărbune pentru mineri şi pensionari s-au mărit la 15 tone anual de persoană, faţă de 10 tone cât era prevăzut în 2007.
Prin negocierea cu administraţia, minerii au mai obţinut suma de 200 de euro pe salariat, reprezentând contribuţia unităţii la pensia facultativă, o creştere a tarifelor la biletele de odihnă de la 1.500 la 1.850 de lei şi o sporire cu două clase pe medie a salariilor.
La capitolul sporuri, anul acesta minerii mai primesc 10%, atât pentru cei care lucrează în subteran, cât şi pentru cei din carieră. O altă facilitate este prevăzută pentru cei care renunţă la un post din motive medicale: administraţia este obligată să angajeze în locul acestuia unul dintre copiii celui care renunţă.
Spor de ochelari

Conform vicepreşedintelui Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Viorel Temelescu, administraţia s-a angajat să achite minerilor şi „un spor de ochelari” în valoare de până la 600 lei. Sporul se acordă acelor salariaţi în cazul cărora medicii oftalmologi vor constata că şi-au diminuat simţul vizual în timpul programului de lucru, administraţia urmând să suporte costurile pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari de până la 600 lei.
Directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a declarat că toate aceste sporuri şi salarii vor fi plătite din cărbunele pe care societatea îl vinde la termocentrale.
SNLO are o producţie estimată pentru anul acesta de circa 19 milioane tone, apropiată de cea de anul trecut. Davidoiu a spus că producţia de anul acesta se va vinde cu preţuri mai mari chiar şi cu 10 la sută, societatea fiind în negociere cu beneficiarii săi pentru noile majorări de preţuri la tona de lignit.
Noul contract colectiv de muncă va fi depus, astăzi, la Direcţia de Muncă Gorj, iar proiectul de buget al SNLO pentru anul în curs va fi înaintat Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru a fi aprobat, a adăugat Davidoiu.