joi, 26 martie 2009

Ipoteza socanta: huliganul din Giulesti a fost snopit in bataie de rapidisti

Suporterul care a aruncat cu bricheta in teren in timpul meciului Rapid – Steaua, determinand suspendarea partidei, a fost batut crunt de fanii giulesteni. Acestia l-au depistat inaintea politiei si, chiar daca era unul de-al lor, i-au aplicat o corectie fizica pentru gestul sau necugetat. Potrivit unor surse din anturajul galeriei de langa Podul Grant, acesta a ajuns in stare grava la un spital din Bucuresti.

Conducatorii rapidisti au vizionat probele video, impreuna cu reprezentantii Jandarmeriei, si au acceptat ca marea majoritate a celor care au aruncat cu diferite obiecte in teren erau sustinatori ai formatiei alb-visinii. Rapid ar putea pierde la “masa verde” intalnirea cu Steaua, dupa sedinta Comisiei de Disciplina, programata maine. Sentinta in acest caz sta in mainile a cinci oameni despre care se crede ca fac parte din “gasca” lui Mircea Sandu.

Fathi Taher va schimba din temelii clubul Rapid

Atacurile dure lansate de George Copos la adresa lui Mircea Rednic au avut efectul scontat. Ieri, „Puriul“ si-a dat demisia, ea fiind acceptata imediat. „Foarte bine ca a plecat, avem solutii“, a spus noul patron din Giulesti, Fathi Taher. Omul de afaceri iordanian negociaza cu Razvan Lucescu si Ioan Ovidiu Sabau pentru a prelua echipa, dar si cu Gino Iorgulescu si Dinu Gheorghe. Nu este exclus ca, alaturi de Taher, in Giulesti sa apara si doctorul Mohamad Yassin, considerat beneficiarul averii lui Omar Hayssam.

Rapid a intrat intr-o criza fara precedent din momentul intreruperii meciului cu Steaua. „Bomboana pe coliva“ a pus-o George Copos, cu atacurile dure lansate la adresa lui Mircea Rednic. „A facut câteva greseli mari in aceasta iarna. Prima e legata de viziunea, de strategia pe care a avut-o în aceasta iarna în privinta transferurilor. Apoi, sunt jucatori care au fost pusi pe lista de transferuri, gen Buga, Maldarasanu, Burdujan, si s-a rupt ceva în echipa, în grup... S-a rupt vestiarul. Eu cred ca Mircea a facut o mare greseala, nu a avut o relatie profesionala cu jucatorii, a facut compromisuri. Rapidul nu are un joc de Champions League sau aproape de Champions League“, a declarat Copos, care aproape ca i-a sugerat lui Rednic sa plece. Ieri-dimineata, „Puriul“ a cedat: „E imposibil sa te pui contra curentului. Era corect sa plec dupa jocul cu Steaua, dar a venit prea repede partida cu Buzaul si am cedat rugamintilor lui George Copos. A trecut si asta si mi-am dat seama ca, daca as mai ramâne, pierde toata lumea: si echipa, si eu, si suporterii, toti. Au venit si declaratiile facute de patron, care m-au convins definitiv“. Rednic a adaugat: „Mi-am respectat jucatorii si îi voi respecta în continuare. Îmi pare rau ca a fost prea multa ura din partea unui grup restrâns de suporteri, o ura pe care efectiv n-am înteles-o si care a daunat, pâna la urma, echipei în ansamblu. Probabil ca, într-o asemenea tensiune, am facut si eu greseli, pentru care îmi asum responsabilitatea, dar numai o masinarie ar fi putut ramâne imuna la ceea ce întâmpla în jurul nostru“. Demisia lui Rednic a fost primita cu bucurie de fanii Rapidului. „A luat o decizie foarte buna, atât pentru el, cât si pentru club. Poate asa e mai bine“, a spus seful Ligii Suporterilor, Gigi Corsicanu.

Omul de afaceri Fathi Taher, care a preluat 80 la suta din actiunile SC FC Rapid SA, nu a fost surprins de aceasta decizie: „Foarte bine ca a plecat Rednic. Avem solutii foarte bune, nici o problema. Sunt mai multi antrenori pe care vrem sa îi aducem. Este si Razvan Lucescu, si Ioan Ovidiu Sabau, dar si altii“, a spus afaceristul iordanian. In discutii este si portughezul Acacio Casimiro (59 de ani), ultima oara la echipa iraniana Sanat Naft. Taher a precizat ca în cel mai scurt timp va fi instalat si un „presedinte- surpriza, un om de afaceri care se pricepe la fotbal“. Referitor la tranzactia cu George Copos, Taher a declarat: „Totul este în regula, am preluat 80 la suta din club. Nu sunt noul proprietar, sunt actionar, asociat cu domnul Copos“.

Banii lui Omar Hayssam ajung la Rapid prin Mohamad Yassin
Rapidul este pe cale sa intre intr-o noua era: cu doi actionari veniti din lumea araba, Fathi Taher si Mohamad Yassin, si cu un miniactionar elvetiano-grec, Jean Valvis. Mai mult, echipa se poate muta, pe termen mai lung, in Cotroceni, stadionul Giulesti urmand sa fie reconstruit. In jurul acestei actiuni deja exista speculatii, spunandu-se ca o noua arena nu mai poate fi construita in acea locatie, iar langa podul Grant ar urma sa apara mai multe cladiri de birouri. Primul care a vorbit de implicarea doctorului Yassin in Giulesti a fost presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Cetatean sirian, stabilit de 20 de ani in Romania, Yassin este vicepresedintele Uniunii Arabilor din România, facandu-se cunoscut opiniei publice in 2005 cand a fost trimis de autoritatile române in Bagdad pentru a negocia eliberarea celor trei ziaristi români rapiti în Irak. De altfel, chiar presedintele Romaniei a spus despre Yassin ca este „beneficiarul cinstit al averii lui Omar Hayssam“, asa ca Rapidul va avea o echipa de conducere extrem de potenta financiar.

Rapid sta in mainile a cinci oameni din gasca lui Mircea Sandu
In functie de decizia Comisiei de Disciplina, care ar putea da meci pierdut cu 3-0, conducerea Rapidului va putea face apel în cinci zile la Comisia de Apel. Daca nici decizia de la Apel nu va conveni giulestenilor, aceasta poate fi contestata la Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, for ale carui hotarâri sunt definitive si irevocabile. Dintre cei 8 componenti ai acestui ultim for, vor fi alesi trei care sa judece speta, cate unul de fiecare club implicat si unul desemnat de conducerea FRF. Cea mai importanta hotarare este insa prima, Disciplina, in putine dati celelalte comisii intorcand decizia, insa nu e mai putin adevarat ca doar hotararea Curtii de Arbitraj este batuta in cuie. Cum si membrii acestor foruri sunt oameni, au si ei simpatiile lor, chiar daca teoretic sunt impartiali. In cazul lui Adriean Negut lucrurile sunt aparent clare, acesta a fost avocatul Rapidului intr-un caz impotriva Stelei, cand s-a pus problema suspendarii terenurilor celor doua formatii. Presedintele Daniel Cernat este un apropiat al lui Ionut Lupescu, directorul general al FRF fiind la cutite cu George Copos. Fostul mare jucator al Petrolului, Mircea Dridea, este un vechi colaborator al Federatiei, avand relatii foarte bune cu Mircea Sandu, la fel si Victor Cicu, iar presedintele FRF a lasat sa se inteleaga ca singura decizie posibila este aceea de a da meci pierdut pentru echipa organizatoare.

Comisia de Disciplina
Marin Daniel Cernat - presedinte; Mircea Dridea - vicepresedinte; Adriean Negut - membru; Lucian Ghita - Membru; Victor Cicu - membru.

Curtea de Arbitraj
Ion Turculeanu - presedinte; Elena Stoian - vicepresedinte; Adrian Mâlcu - arbitru; Vasile Dinu - arbitru; Alexandru Porosnicu - arbitru; Virgil Dobre - arbitru; Dragos Chilea - arbitru; Daniela Lavinia Mândruta - arbitru.