joi, 26 martie 2009

Peste 250 de opere ale lui Salvador Dali vor fi expuse la Istanbul

Peste 250 de opere ale pictorului catalan Salvador Dali vor fi expuse pe malurile Bosforului, la Istanbul, de fundaţia spaniolă Gala-Salvador Dali şi muzeul Sakip Sabanci din Istanbul, în luna septembrie.

Expoziţia de la Istanbul este cea mai mare organizată vreodată în afară de fundaţia spaniolă, creată chiar de Dali pentru conservarea artei sale, în oraşul Figueras, unde artistul s-a născut în 1904 şi a murit în 1989.

Între 19 septembrie 2008 şi 19 ianuarie 2009, vor fi prezentate la Istanbul, 33 de picturi în ulei, 113 desene şi 123 de lucrări de grafică, semnate de celebrul pictor suprarealist, din fondul fără echivalent în lume de peste 4.000 de lucrări al fundaţiei.

"Aici la Istanbul, sperăm să fim în măsură să aducem spiritul muzeului (Muzeul Dali din Figueras) pentru ca toată lumea să poată înţelege şi observa de aproape gândirea lui Dali, obsesiile sale, iconografia lui", a afirmat curatorul expoziţiei, Montse Aguer.

Expoziţia, găzduită de muzeul Sakip Sabanci din Istanbul, va include şi numeroase fotografii, manuscrise şi documente
ale artistului.

"Considerăm că o expoziţie poate schimba perspectiva unei persoane asupra artei. Eu cred că această expoziţie ne va apropia de arta modernă faţă de care am păstrat o oarecare distanţă", a spus directoarea muzeului, Nazan Ölçer.

Muzeul Sakip Sabanci, deschis în 2002 într-o fostă locuinţă otomană pe malul de vest al Bosforului, aspiră să devină un centru artistic de anvergură internaţională. Una din expoziţiile sale precedente, dedicată lui Pablo Picasso, a atras un număr record de 250.000 de turişti în Turcia.