joi, 26 martie 2009

Arbitrii fluiera a incompetenta

Statistic, de la reluarea campionatului, doua meciuri pe etapa au fost decise de erorile de arbitraj, marile greseli venind de la cavalerii prezenti pe lista FIFA.

Fotbalul romanesc a progresat, insa nu si arbitrajul - aceasta a fost o tema devenita laitmotiv in discursul oamenilor de fotbal, indreptat impotriva Comisiei Centrale a Arbitrilor. Intr-o tentativa de revolutionare a corpului de arbitri, directorul general al Federatiei Romane de Fotbal, Ionut Lupescu, a operat chirurgical modificari in lotul divizionar, atribuindu-si rolul de moderator al fluierelor pe terenurile Ligii I. Lupescu a turnat singe
proaspat peste petele arbitrajului compromis, insa rezultatul n-a fost cel scontat. Tinerii delegati personal de Ionut Lupescu s-au dovedit carne de tun pentru presedintii cluburilor pe masura ce greselile, initial puse pe seama lipsei de experienta, au devenit o constanta a fiecarei etape.

Statistic, doua meciuri in fiecare etapa din retur au fost stricate de arbitri, fara a tine cont de numele echipei.

Pauza de iarna a adus o lupta surda intre Ionut Lupescu si patronii majoritatii cluburilor, in frunte cu presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pe tema desprinderii arbitrilor de sub tutela oficialului FRF, care nu a acceptat ideea delegarii prin tragere la sorti. Inca din prima etapa a returului, erorile de arbitraj au inflamat si mai mult tensiunea unui campionat la capatul caruia isi asteapta cistigatorii cel putin zece milioane de euro, „prima“ de la UEFA pentru participarea in Liga Campionilor. Inclusiv presedintele FRF, Mircea Sandu, a reactionat la maniera de arbitraj din ultimele etape. „Stop vicierilor de rezultat“, a fost mesajul clar al Nasului.

Cele mai frapante greseli au venit de la numarul 1 al arbitrajului romanesc, Alexandru Tudor, care nu a acordat doua penalty-uri clare pentru CFR Cluj si a favorizat victoria Stelei cu 3-1. In etapa a XXII-a, Rapid a pierdut cu 0-1 in fata Politehnicii Timisoara pe mina asistentului Octavian Sovre, care a validat golul banatenilor, desi mingea iesise in afara terenului la centrarea lui Badoi. Centralul Laurentiu Dansa a acordat, in aceeasi etapa, un penalty inexistent pentru CFR Cluj in meciul cistigat cu 2-0 in fata Gloriei Buzau, la scorul de 1-0. In etapa a XX-a, Unirea Urziceni, Ceahlaul si Universitatea Craiova au fost dezavantajate de arbitraj.

Nemtenii au amenintat ca se retrag din campionat dupa ce arbitrul Ionel Ivan a fost acuzat ca a tolerat jocul dur al „ciinilor“, neeliminindu-l pe pe Bratu, care i-a bruscat pe Nohai si Oprea. Acelasi lucru a acuzat si Unirea, in timp ce Craiovei i-a fost refuzat un penalty, la 2-1 pentru CFR Cluj, ardelenii impunindu-se in final cu 4-1. O etapa mai tirziu, Marius Martis nu a acordat un penalty evident, la un hent in careul constantean, Farul invingind cu 1-0 la Ceahlaul, iar centralul Ovidiu Hategan a refuzat o lovitura de pedeapsa pentru Otelul in ultimul minut de joc, galatenii fiind invinsi de Rapid, scor 0-1.

Steaua a beneficiat si in etapa a XXIII-a de erori in lant ale arbitrului Ionel Ivan, care nu a acordat doua penalty-uri pentru Unirea Urziceni, la henturile lui Nesu si Golanski. Inclusiv golul victoriei marcat de Habibou a fost neregulamentar, intrucit Neaga
l-a blocat pe portarul Stelea. Ivan a gresit si in defavoarea Stelei, neacordind o lovitura de la 11 metri la faultul asupra lui Dica. In aceeasi etapa, Craiova si Rapid au incheiat 1-1, chiar daca oltenii au inscris golul doi prin Baird, anulat eronat pentru fault in atac. Etapa a XXIV-a l-a gasit pe Tiberiu Lajos gresind in favoarea lui Dinamo, cistigatoare cu 1-0 in fata Politehnicii Iasi, dupa ce oaspetii au fost privati de un penalty si o eliminare la faultul lui Moti din ultimele minute de joc. Si CFR s-a impus pe nedrept in fata Farului, golul de 1-1 al gazdelor fiind marcat de Dorsin din ofsaid. In ultima etapa, ardelenii au fost in schimb dezavantajati de Augustus Constantin, care a acordat 11 metri la caderea teatrala a lui Bernsjak, moldovenii impunindu-se cu 1-0.

Inexistenti in Europa

Arbitrajul romanesc, contestat pe plan intern, este aproape inexistent pe plan european. In ultimii ani, arbitrii romani au oficiat cel mult in grupele Cupei UEFA sau in preliminariile competitiilor intertari. Ultimul central prezent la un turneu final este Ioan Igna, la Europenele din ’88, in timp ce Ion Craciunescu este ultimul care a fluierat in Liga Campionilor, in 1995, la finala dintre Ajax si Juventus, cistigata de olandezi la penalty-uri. Dupa Craciunescu, singurul arbitru care a mai oficiat la virf a fost asistentul Nicolae Grigorescu, prezent la Cupa Mondiala din 1998 si Campionatul European din 2000. In acest moment, Alexandru Tudor abia a fost promovat in Premier Class, ceea ce-i permite sa fluiere meciuri de Liga Campionilor, insa a fost sanctionat pe plan intern, dupa meciul Steaua-CFR Cluj. Ultimul arbitru prezent in cea mai importanta competitie intercluburi a fost Sorin Corpodean, in urma cu sase ani.

Nici o etapa fara greseli

Etapa 20
Dinamo - Ceahlaul, 2-1. Ionel Ivan nu l-a eliminat pe Florin Bratu
CFR - „U“ Craiova, 4-1. Istvan Kovacs a acordat gresit penalty pentru CFR la scorul de 2-1.
Unirea Urziceni - Otelul, 0-0. Augustus Constantin nu l-a eliminat pe Sergiu Costin.

Etapa 21
Steaua - CFR, 3-1. Alexandru Tudor nu a acordat doua penalty-uri pentru CFR. Otelul - Rapid, 0-1. Ovidiu Hategan a refuzat un penalty pentru Otelul in minutul 90.
Ceahlaul - Farul, 0-1. Marius Martis nu a acordat penalty pentru Ceahlaul.

Etapa 22
Rapid - Poli Timisoara, 0-1. Asistentul Octavian Sovre a validat golul, desi mingea iesise in afara terenului.
CFR Cluj - Gloria Buzau, 2-0. Laurentiu Dansa a acordat eronat penalty pentru CFR la 1-0.

Etapa 23
Steaua - Unirea Urziceni, 1-0. Ionel Ivan refuza doua penalty-uri Unirii, unul Stelei, dar valideaza un gol, ignorind un fault al lui Dica asupra lui Stelea.
„U“ Craiova - Rapid, 1-1. Augustus Constantin anuleaza eronat un gol Craiovei, la 1-1.

Etapa 24
Dinamo - Poli Iasi, 2-1. Tiberiu Lajos refuza 11 metri si eliminarea dinamovistului Moti.
CFR - Farul, 2-1. Victor Berbecaru valideaza golul de 1-1 al lui CFR, inscris din ofsaid.

Etapa 25
Poli Iasi - CFR, 1-0. Augustus Constantin a acordat eronat penalty pentru Iasi.