vineri, 24 iulie 2009

Moscova: Rusia şi UE sunt "complet de acord" asupra misiunii de observatori

niunea Europeană şi Rusia sunt "complet de acord" in ceea ce priveşte desfăşurarea de observatori in Ucraina, pentru a permite reluarea livrărilor de gaz către Europa, a declarat vineri un purtător de cuvant al Guvernului rus, citat de AFP si NewsIn. Rusia acceptase joi seară desfăşurarea de observatori europeni in Ucraina incepand de vineri, deschizand astfel calea pentru reluarea rapidă a livrărilor de gaz rusesc spre Europa pe teritoriul fostei republici sovietice, suspendată complet de miercuri din cauza divergenţelor dintre cele două ţări. Totuşi "detaliile exacte referitoare la punerea in practică a misiunii" nu fuseseră incă finalizate, potrivit preşedinţiei UE.
Şeful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a vorbit cu preşedintele ucrainean in cursul nopţii, iar comisarul pentru energie
Andris Piebalgs a discutat cu oficiali ruşi, finalizand detaliile misiunii de observatori europeni pentru Ucraina, informează un comunicat al CE. In jur de zece observatori europeni ar urma să sosească vineri la opt staţii de măsurare a gazului de pe teritoriul ucrainean, potrivit unui oficial ceh.