joi, 23 iulie 2009

Rata somajului din Statele Unite, la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

majul in Statele Unite a atins cel mai mare nivel din ultimii 16 ani, potrivit datelor prezentate vineri de Departamentul american al Muncii. Angajatorii au disponibilizat in decembrie 524.000 de salariati, ceea ce reprezinta un avans de 7,2%, nivel nemaiatins din ianuarie 1993. In noiembrie, rata somajului fusese de 6,8%. Luand in considerare aceste date, numarul total de locuri de munca reduse in economia
americana, cu exceptia sectorului agricol, in perioada septembrie-decembrie 2008, este de 1,9 milioane, informeaza NewsIn.
"Statisticile sunt mai bune fata de asteptarile noastre. Am auzit estimari cuprinse intre 500.000 si 1 milion, asa ca este clar mult mai bine decat anticipasem, ceea ce ar trebui sa fie bine pentru piata, pentru ca asteptam niste vesti bune", a spus traderul Anthony Conroy, de la compania
new-yorkeza BNY Convergex.
De asemenea, datele relevate joi arata ca cererile initiale de ajutor de somaj au scazut neasteptat cu 24.000 la 467.000 in saptamana terminata in 3 ianuarie, nivel minim al ultimelor trei luni, potrivit datelor publicate de Departamentul Muncii, iar numarul total al oamenilor care primesc ajutoare urcase cu o saptamana inainte la 4,6 milioane, un nivel maxim nemaiatins din 1982.
"Piata muncii se confrunta cu o adevarata hemoragie", a spus Joshua Shapiro, economist-sef la compania new-yorkeza Maria Fiorini Ramirez, care estimeaza ca numarul de cereri de ajutor de somaj va creste.
Angajatorii din sectorul privat american au concediat 693.000 de persoane in decembrie, fata de cifrele revizuite ce aratau 476.000 concedieri in noiembrie si peste asteptarile analistilor, arata un studiu al cabinetului de resurse umane ADP.
Numarul locurilor de munca din sectorul privat american a scazut cu 157.000 in octombrie, dupa ce in septembrie fusesera inregistrate 26.000 de concedieri, arata un studiu al cabinetului de resurse umane ADP.