vineri, 24 iulie 2009

Şeful Al-Qaida din Pakistan, ucis de armata SUA

Şeful Al Qaida din Pakistan, considerat responsabil pentru atentatul cu bombă de la Hotelul Marriot din Islamabad din 25 septembrie 2008, în care şi-au pierdut viaşa 55 de persoane, şi locotenentul său au fost ucişi, a anunţat armata Statelor Unite ale Americii.

Usama al-Kini, şeful operaţiunilor Al Qaida în Pakistan, şi adjunctul său, Ahmed Salim Swedan, ambii născuţi în Kenya, erau pe lista celor mai căutaţi oameni de FBI. Cei doi au fost ucişi săptămâna trecută.

"Moartea celor doi este dovada degradării recente a conducerii Al Qaida", a spus pentru "The Times" un specialist în contraterorism. Al-Kini este considerat a fi în spatele atacului de la Hotelul Marriot, care a fost distrus de un terorist sinucigaş, dar şi a încercării de asasinare a fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, care a fost ucisă eventual în timul unei manifestaţii politice în decembrie 2007.

Alături de adjunctul său, al-Kini a fost acuzat pentru atacurile cu bombă de la ambasadele Statelor Unite din Tanzania şi Kenya, în 1998. Aceştia au antrenat mai mulţi agenţi ai grupării teroriste din Europa şi Statele Unite.