sâmbătă, 21 februarie 2009

Agentia de mediu americana poate incalca ordinele presedintelui George W. Bush

Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) a SUA are dreptul sa impuna limite asupra emisiilor de gaze
cu efect de sera asemanatoare celor in vigoare in UE, chiar si impotriva vointei presedintelui George W. Bush, care se opune acestei masuri.

Desi, ca sef al Executivului american, Bush isi poate impune vointa asupra EPA, care si-a justificat inactiunea prin ascultarea ordinelor administrative ale acestuia, Curtea Suprema a decis ca agentia are dreptul legal de a decide daca si in ce masura emisiile autovehiculelor, ale uzinelor si ale termocentralelor dauneaza mediului.

Decizia Curtii (care a trecut cu un vot strans, de 5 la 4 - cel putin doi dintre judecatorii "disidenti" fiind numiti de Bush) nu obliga efectiv EPA sa impuna restrictii asupra emisiilor de dioxid de carbon, ci sa ia in considerare acest lucru.
In caz ca puritatea atmosferei nu va fi protejata astfel, cei care reusesc sa demonstreze intr-o instanta americana ca inactiunea agentiei dauneaza mediului, vor putea sa obtina condamnarea EPA. Din moment ce justificarile expertilor agentiei, cum ca ei nu sunt competenti sa se pronunte asupra emisiilor de gaze, au fost descrise de Curtea Suprema drept "arbitrare, capricioase si in dezacord cu legea", America se afla in fata unui moment istoric care ar putea-o ralia eforturilor planetare de combatere a incalzirii globale.

Chiar daca SUA nu au ratificat Protocolul de la Kyoto din 1997 (prin care 169 de tari s-au obligat sa reduca poluarea atmosferica), cel putin 13 din cele 50 de state americane au demarat programe de combatere a incalzirii globale, in dezacord cu politica lui Bush. Presedintele a plecat urechea la lobbyul marilor industriasi, mai ales a celor din domeniul petrolier, care neaga faptul ca incalzirea rapida a planetei se datoreaza emisiilor de gaze cu efect de sera. Incapatanarea lui Bush l-a adus la cutite in problema mediului inclusiv cu membri din Partidul Republican, dintre care cel mai de vaza
adversar in problema mediului e guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger.

California, care s-ar numara intre primele zece economii ale lumii, daca ar fi un stat independent, si-a propus reducerea cu 30 la suta a gazelor cu efect de sera pana in 2016. Aceste teluri generoase ar ramane fara efect in lipsa unor masuri similare in alte state americane.

Impunerea de restrictii asupra emisiilor autovehiculelor, asemanatoare celor din UE, ar reduce cu cel putin 25 la suta cantitatea de dioxid de carbon dispersata de SUA in atmosfera.

Restrictiile ar putea creste pretul autovehiculelor in America si ar accelera si mai mult eforturile (pe care administratia Bush le sustine) ca benzina si motorina sa contina cel putin 10 la suta biocombustibili pana in 2017.