sâmbătă, 21 februarie 2009

Stratfor: Romania poate pierde beneficiile aderarii

Uniunea Europeana nu vede cu ochi buni schimbarile politice din Romania in conditiile in care ministrul justitiei, Monica Macovei, cea care a reformat justitia din Romania indeajuns pentru a o aduce in Uniunea Europeana, si-a pierdut portofoliul in aceasta restructurare – scrie think-tank-ul american Stratfor intr-o analiza data astazi publicitatii
.

Vorbind despre motivele care au provocat actuala criza din Romania, Stratfor aminteste disputele dintre PD si PNL si pe cele dintre presedinte si premier. In ciuda acestora, ovreme Alianta a rezistat, mai ales pentru ca Romania sa poata intra in Uniunea Europeana.

Principala problema dintre Tariceanu si Basescu, scrie Stratfor, este ca sunt prea asemanatori. Ei sunt de acord asupra multor politici, dar nu cad de acord asupra celui care decide politicile respective.

Fiecare a dus o campanie
activa impotriva celuilalt, faramitand si mai tare guvernul. Iar Tariceanu s-a purtat frumos cu opozitia, sperand ca aceasta ii va fi de folos odata cu prabusirea Aliantei.

Acum, desi PNL si UDMR au abia 22 la suta din fotoliile
parlamentare,
continua Stratfor, partidele din opozitie au promis ca vor vota noul guvern, ceea ce ilustreaza beneficiile unui comportament delicat cu opozitia.

In plus
, nimeni in afara de Partidul Democrat nu doreste alegeri anticipate, deoarece toate sondajele de opinie arata ca toate celelalate partide ar obtine mai putin voturi decit in alegerile din 2004.

Aceasta este inca una din vestile proaste pentru presedinte, care va fi redus la calitatea de simplu sfatuitor al Guvernului, cu conditia sa fie ascultat de cineva, crede Stratfor.