sâmbătă, 21 februarie 2009

Mistretii au distrus zeci de hectare in Covasna

Mai multi primari din judetul Covasna s-au plans conducerii Consiliului Judetean Covasna ca nu mai fac fata reclamatiilor venite din partea localnicilor privind pagubele provocate de mistreti in culturile agricole, pana acum zeci de hectare fiind distruse de animale. Cele mai afectate localitati sunt Dobarlau, Malnas, Bodoc, Zalan, dar sunt si alte zone in care coboara mistretii pentru a-si cauta hrana, transmite corespondentul Mediafax. Primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan, a declarat, ieri, corespondentului Mediafax, ca numai in ultimele zile au fost distruse pe teritoriul comunei circa 15 hectare de teren agricol, dar zilnic se inregistreaza la primarie plangeri in acest sens.
Potrivit primarului Fodor, mistretii coboara pe camp in grupuri de 15-20, astfel ca proprietarii terenurilor sunt neputinciosi in fata animalelor salbatice. "In fiecare an ne confruntam cu aceste probleme, cu toate acestea nimeni nu face nimic. Ar trebui modificata legislatia in sensul ca mistretii sa poata fi vanati tot anul si ar trebui marita cota de vanatoare", a spus edilul.

In comuna Dobarlau, mistretii ataca fanetele si culturile, iar potrivit primarului Maxim Vasile, pana acum au fost afectate peste 20 de hectare cultivate cu cartofi si cateva zeci de hectare de fanete in toata comuna. Primarul Maxim Vasile a sesizat, la randul sau, autoritatile judetene si a cerut interventia acestora pentru ca vanatoarea de mistreti sa fie permisa si vara, perioada in care mistretii distrug culturile de grau, iarba si cartofii plantati de agricultori. O alta problema ridicata de primari a fost aceea ca, potrivit legii, despagubiri primesc doar acei proprietari de terenuri care asigura paza culturilor, insa paza este greu de asigurat deoarece in mediul rural varstnicii sunt detinatorii terenurilor agricole.