sâmbătă, 21 februarie 2009

Un comandor britanic viseaza misiuni sinucigase

Comandorul David Walker le-a cerut pilotilor din cadrul Fortelor Aeriene Regale britanice sa ia in considerare varianta unor misiuni sinucigase ca ultima solutie pentru a distruge anumite tinte teroriste, relateaza cotidianul "The Sun", preluat de Mediafax.



Walker a prezentat aceste exemple drept o solutie „in ultima instanta”, aplicabila doar in cazul in care pilotii raman fara munitie sau armamentul din dotare nu mai functioneaza.

„Credeti ca ar fi deplasat daca v-as ordona sa va izbiti avionul de pamant pentru a distruge un vehicul care transporta un comandant taliban sau al-Qaida?”, i-a intrebat Walker pe pilotii britanici in cursul unei conferinte.

Punerea in aplicare a unui asemenea ordin inseamna moartea pilotului si pagube de 56 de milioane de lire sterline, din care sase milioane costul instruirii sale
si 50 de milioane costul aparatului de lupta.

Pilotii britanici au calificat sugestia drept „nebunie curata”. „Sunt pregatit sa respect ordinul doar in cazul in care comandantul imi arata primul cum se face”, a replicat unul dintre piloti. „Ideea de a ordona misiuni sinucigase este dezgustatoare”, a precizat un altul.

Walker este comandantul Grupului Unu de elita din cadrul Fortelor Aeriene Regale si detine controlul operational al avioanelor de vanatoare si bombardierelor de tip Typhoon, Tornado, Jaguar si Harrier.

Un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului britanic al Apararii a minimalizat declaratiile lui Walker, sustinand ca acesta nu a vorbit despre misiuni sinucigase, ci „incerca sa fie provocator si sa-i determine pe militari sa se gandeasca la neprevazut”.