sâmbătă, 21 februarie 2009

Substante otravitoare in cojile de portocale si lamii

Coaja de mandarina, grapefruit, lamiie si portocala, contin substante periculoase care provoaca intoxicatii, alergii sau chiar hemoragie interna. Consumul lor nu este recomandat.

Portocalele, mandarinele, grepfruturile si lamiile sint tratate cu substante chimice pentru a-si pastra prospetimea pe durata transportului, avertizeaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor. Fructele nu prezinta nici un risc atita vreme cit coaja nu este consumata.

Insa in Romania foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocala sau de lamiie, pastrata cu zahar. Astfel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele consumate si exista riscul aparitiei unor intoxicatii sau alergii.

„Substantele nu au miros si nu pot fi detectate. Avind in vedere ca de cele mai multe ori citricele se vind in vrac, nefiind etichetate, nu se poate cunoaste daca ele au fost sau nu tratate cu acesti aditivi. Totusi, in cazul unora se poate constata un strat subtire dintr-o substanta alba pe suprafata citricelor“, a explicat Laura Pascu, directorul de relatii publice al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania. Ea a precizat ca substantele nu prezinta nici un pericol daca nu sint inghitite. „Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja“, a continuat Pascu.

Sa fie ambalate in hirtie

Specialistul in nutritie
Dumitrache Sebastian, de la Institutul de Sanatate
Publica, spune ca acum citiva ani producatorii de citrice nu aveau voie sa stropeasca fructele cu substante fungicide. „Cei din magazine ar fi trebuit sa ceara transportatorilor sa aduca fructe netratate cu substante fungicide, care in timp
dau reactii alergice“, a continuat Dumitrache. Specialistul in nutritie a adaugat ca recomanda cumpararea fructelor aduse in ladite si invelite in hirtii speciale. „In ladite, substantele fungicide sint impregnate pe hirtie, si nu pe coaja, astfel incit portocalele sa nu mucegaiasca“, a explicat profesorul universitar.

E-uri toxice

Una dintre substantele care se regasesc pe coaja citricelor este E230 (bifenil - conservant), pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca singerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari, si boli
de piele. De asemenea, E 231 Ortofenilfenol, conservant de suprafata, poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii
. De altfel, cele doua substante au fost interzise in SUA si in Australia.

*
Ce spun autoritatile

Constantin Lupescu, responsabilul inspectiilor in Bucuresti din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) spune ca, desi nu intra in atributiile sale, a dispus si „pe capitolul citrice sa se verifice starea in care sint depozitate fructele“.