Componenta guvernului restructurat propus luni de premierul Calin Popescu-Tariceanu rastoarna din nou balanta centrelor regionale de putere in favoarea Moldovei.
Daca pe vremea fostei guvernari cea mai influenta grupare din PSD era cea de la Bacau, locul i-a fost luat acum de pepiniera de cadre a PNL de la Iasi.
Patru ministri liberali din noul cabinet sunt legati, intr-un fel sau altul, de filiala ieseana condusa de controversatul deputat Relu Fenechiu. Este vorba despre Tudor Chiuariu (Justitie) si Cristian Adomnitei (Educatie), doi dintre tinerii ascultatori crescuti in ultimii ani de Fenechiu.
De asemenea, acesta se poate lauda ca are intrare si la ministrul economiei, Varujan Vosganian, ales senator pe listele din circumscriptia Iasi.
Nu in ultimul rand, Cristian David, alt membru al actualului guvern, are si el o legatura cu liberalii ieseni, prin intermediul socrului sau, celebrul avocat Mihail Vlasov, fost presedinte al organizatiei judetene a PNL.
Cei patru ministri nu sunt insa singurele „capete de pod” din Palatul Victoria pentru gruparea lui Fenechiu. Unul dintre cele mai importante posturi din esalonul doi al actualei guvernari este acela de inspector general in constructii, ocupat in prezent de ieseanca Dorina Isopescu.
Fosta presedinta a organizatiei de femei a PNL Iasi, ea a inlocuit-o dupa alegeri pe Irina Jianu, reprezentanta „mafiei de la Bacau”.
A doua capitala a Romaniei lui Nastase
Inainte de 2004, bacauani ca Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov si fratii Sechelariu faceau legea in fostul partid de guvernamant si chiar in stat. Practic, se poate spune ca, la Bacau, al doilea oras ca marime din Moldova, se faceau si se desfaceau jocurile politice la cel mai inalt nivel.
Astfel, dupa revenirea PSD-ului la putere in 2000, politicienii bacauani au ajuns sa detina functii-cheie in parlament si in guvern. Odata cu promovarea lor, mai multi oameni de afaceri din localitate s-au dezvoltat spectaculos, ajungand peste noapte in topul celor mai bogati romani, cu averi de zeci de milioane de euro.
Fratii Sechelariu, agenti de influenta
Unul dintre principalii pioni ai grupului bacauan a fost Dumitru Sechelariu, primarul orasului in perioada 1996-2004. Cat timp
s-a aflat in fruntea primariei, el a devenit unul dintre cei mai puternici investitori locali.
A reusit totodata sa-si propulseze fratele, Sergiu Sechelariu, pana atunci patron al unei firme de constructii, in pozitia de secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. La randul lui, acesta a numit-o ca sefa peste Inspec-toratul de Stat in Constructii pe asociata sa Irina Jianu.
Numele celor doi apar in dosarul in care Adrian Nastase a fost trimis in judecata, dupa 2004, pentru fapte de coruptie. Este vorba despre ancheta privind materialele de constructie pentru vila din Zambaccian a fostului premier, pe care acesta le-ar fi primit mita prin intermediul firmei Vertcon din Bacau.
„Nasul” Hrebenciuc si „finul” Iacobov
„Nasul” grupului bacauan a fost insa Viorel Hrebenciuc. Fost responsabil in cadrul Departamentului economic din Consiliul Popular inainte de 1989, apoi prefect de Bacau, sef al campaniei
electorale a lui Ion Iliescu, secretar general al guvernului intre 1992-1996, el a fost considerat „eminenta cenusie” a PSD.
Ca o dovada a influentei sale, Hrebenciuc s-a laudat multa vreme ca a adus la Bacau sediul central al SIF II Moldova, societate numita initial FPP II Moldova.
Acolo l-a pus sef pe Corneliu Iacobov, un alt bacauan influent in perioada guvernarii PSD, supranumit „finul”. Acesta a fost acuzat, de-a lungul vremii, ca ar fi avalizat bilete la ordin ale institutiei pe care a condus-o, in favoarea unor firme care au produs
astfel o paguba de cateva milioane de dolari.
Prejudiciul a fost recuperat apoi din banii micilor actionari. Iacobov a fost implicat si in „marele tun” de la Rafo, unde a detinut actiuni prin diverse societati.
Dorina Isopescu, o noua Irina Jianu
Dupa alegerile din 2004, postul pe care Irina Jianu fusese instalata de grupul PSD de la Bacau a fost preluat tot de o femeie, de data aceasta din cercul liberalilor ieseni.
Este vorba despre Dorina Isopescu, sefa organizatiei de femei din cadrul PNL Iasi. In varsta de 46 de ani, ea a fost numita in fruntea Inspectoratului de Stat in Constructii la insistentele lui Relu Fenechiu, presedinte al comisiei de resort din Camera Deputatilor.
Rasfatata dezvaluirilor
La inceputul acestui an, presa a dezvaluit mai multe afaceri dubioase legate de institutia condusa de ieseanca. Astfel, Inspectoratul de Stat in Constructii ar fi achizitionat 660 de laptopuri superperformante, la pretul de 4.500 de lei bucata, pentru a fi folosite doar la redactarea proceselor-verbale.
De asemenea, numele Dorinei Isopescu se afla pe lista demnitarilor care au primit apartamente de la RAPPS. Daca ar fi trebuit sa plateasca chirie la pretul pietei pentru locuinta situata in strada Pitar Mos, nr. 10, din Bucuresti, aceasta ar fi costat-o in jur de circa 12.000 de euro pe an.
In acelasi timp, potrivit saptamanalului „Ieseanul”, Dorina Isopescu ar fi donat PNL-ului suma de 45 de milioane de lei vechi in campania electorala din 2004.
Alaturi de ea, si alti liberali din grupul Fenechiu, precum noii ministri Adomnitei si Chiuariu, au fost nevoiti sa sponsorizeze partidul.
Legaturi cu lotul Prisacaru
Alti tineri proveniti din pepiniera PNL Iasi nu au avut insa acelasi noroc. Fostul prefect al judetului, Radu Prisacaru, caruia Fenechiu ii construia o vila, a fost arestat anul trecut sub acuzatia de luare de mita.
Ridicat de ofiterii anticoruptie chiar din biroul
sau de la prefectura, el a petrecut o luna in arestul IGP, iar acum este judecat in stare de libertate.
Prisacaru este acuzat ca ar fi cerut spaga doua hectare pentru a favoriza retrocedarea unui teren revendicat de Norina Forna, decanul Facultatii de Stomatologie din Iasi. In acelasi dosar mai sunt trimisi in judecata alti doi tineri liberali, fostul sef al ADS, Flavius Ionita, si omul de afaceri Cristian Maftei.
Acesta din urma a fost cununat de vicepresedintele PNL Crin Antonescu. Cel de-al patrulea inculpat, avocatul Toni Baltag, a declarat in cursul anchetei ca, de fapt, Cristian Maftei „spala bani” pentru deputatul Relu Fenechiu. De altfel, liderul PNL Iasi a fost partener de afaceri cu finul lui Crin Antonescu, care i-a cedat discoteca Maxx Space.
Seful de la Fisc, vecin de vila
Un alt personaj al gruparii Fenechiu este Anton Dobos, seful Directiei Judetene de Finante Publice Locale. Inainte de 2004, acesta a lucrat ca inspector de credite la BCR, unde s-a ocupat printre altele si de conturile bancare ale liderului PNL Iasi. Dobos se numara si el printre proprietarii de vile din cartierul „I.C. Bratianu”, ridicat de Fenechiu la marginea orasului.
Recompensa
Lucrari fara licitatie pentru seful de partid
Un alt membru al PNL Iasi, Gabriela Vasilache, sefa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, a intrat in atentia DNA din cauza sefului ei de partid.
Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile cu privire la o lucrare acordata, in urma unei selectii de oferte, firmei Fene Grup a deputatului Relu Fenechiu.
Este vorba despre amenajarea unui centru de formare profesionala, lucrare in valoare de 600.000 de lei. La inceputul acestui an, aceeasi firma a mai primit de la AJOFM, tot fara licitatie, un alt contract de 300.000 de lei, pentru reabilitarea retelei sanitare a institutiei.
Dezvaluirile evz
Chiuariu se crede deja victima atacurilor politice
Parlamentarii i-au cerut explicatii lui Teodor Chiuariu despre legaturile pe care le are cu grupul de la Iasi al liberalului Relu Fenechiu, dupa ce acestea au fost prezentate de EVZ in editia sa de ieri.
„Sunt niste minciuni, niste speculatii si evident un atac politic. E intamplator, bineinteles in ghilimele, ca aceste articole au aparut astazi cand eu eram audiat in comisie. Este un atac premeditat pentru ca reforma justitiei si lupta anticoruptie au in continuare multi dusmani”, s-a aparat Chiuariu.
El a precizat ca si fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, „a fost atacat in acelasi fel”. Chiuariu a recunoscut ca a fost avocatul deputatului PNL Relu Fenechiu, dar in acest moment relatia sa cu acesta este una dintre doi colegi de partid. (Clarice Dinu)