sâmbătă, 21 februarie 2009

Fuck you, Europa!

Toată Europa a văzut! Noul director al postului de televiziune Euro TV Chişinău, Vasile Năstase, a trimis la origini un deputat, după ce i-a trântit o uşă în cap. Un film documentar cu privatizarea abuzivă a posturilor municipale de radio şi televiziune, care conţine şi acest fragment, a fost prezentat tuturor organismelor europene.

În primele zile de interimat la Euro TV Chişinău, Vasile Năstase, actualul director al postului privatizat de curând, a început a face „ordine”. Pe lângă faptul că a instalat cenzura (au spus-o chiar angajaţii care au simţit pe pielea lor acest lucru, fapt de care se poate convinge orice telespectator – n.r.), Năstase a început a-i agresa verbal pe subalternii săi. Mai mult, într-o zi, când deputatul Valentina Cuşnir a efectuat o vizită la Euro TV aflat în plin scandal de „privatizare”, Năstase i-a trântit o uşă în cap acesteia, zicându-i fără jenă faţă de cei prezenţi: „Du-te-n p... mătii!”. Cuşnir a rămas fără cuvinte şi nu a întrebat decât: „Ce?”.

„Nu vă vrem!”

Filmul documentar despre privatizarea abuzivă a posturilor Antena C şi Euro TV Chişinău, care conţine şi acest fragment în care Năstase îşi dă arama pe faţă, a fost realizat de comitetul de grevă instituit de foştii ziarişti de la cele două posturi. Acesta are o durată de puţin peste şase minute şi este subtitrat în limba engleză. În peliculă este surprins, între altele, scandalul din Consiliul Municipal Chişinău din ziua când s-a decis înstrăinarea celor două posturi şi au fost demişi directorii de la Antena C şi Euro TV şi momentul în care Vasile Năstase este prezentat colectivului postului de televiziune care l-a întâmpinat cu: „Nu vă vrem!”. După realizarea lui, faţa „europeniştilor” din coaliţia roş-oranj, care au împărţit între ei cele două foste posturi municipale, a fost văzută de reprezentanţii organismelor europene.

De pază la uşă

Valentina Cuşnir îşi aminteşte că „incidentul” s-a întâmplat la 16 decembrie 2006, ziua când au început evenimentele la Euro TV şi Antena C. Anume în acea zi fuseseră impuşi noii directori interimari ai celor două posturi. Deputatul a mers la Euro TV, fiind chemată de mai mulţi ziarişti care s-au plâns că Năstase le cenzurează materialele. „Ne-au rugat să venim la ştirile de la ora 19.00, pentru că Năstase a tăiat totul ce au făcut ei în reportajul de la Antena C şi i-a preîntâmpinat să dea pe post doar foarte puţin şi fără imagini. Am stat în uşă ca să nu treacă domnul Năstase şi fetele să poată pune pe post ceea ce au pregătit, şi nu ceea ce a cenzurat el”, îşi aduce aminte doamna Cuşnir.

„A vrut să mă provoace”

„Năstase avea probabil indicaţie de undeva, ştiind că eu voi veni, ca să provoace un incident ca să pot fi trasă la răspundere penală. A tras de uşă să mă dea într-o parte şi să intre. Eu nu-i dădeam voie, m-a provocat şi m-a înjurat (acest lucru se vede şi se aude foarte clar în minutul 4.28 al filmului – n.r.). Până la urmă, a fost dat pe post ce-a vrut el, ignorând prezenţa deputaţilor”, spune Cuşnir. „Nu ştiu dacă e vorba de lipsă de educaţie. Mai degrabă e vorba de îndeplinirea unei comenzi din partea cuiva. L-am cunoscut şi mai înainte, dar uite la ce ajunge omul când îndeplineşte comanda unui şef. Desigur, mă refer la Iurie Roşca”, e convinsă Valentina Cuşnir. Aceasta a dus caseta cu filmul respectiv la Praga, Cehia, unde a participat la o întrunire a organizaţiei muncitorilor creştin-democraţi a Partidului Popular European. „Am dat acest filmuleţ ca să fie transmis la conducerea acestui partid să se vadă ce se întâmplă în R. Moldova”, adaugă fostul deputat creştin-democrat.

Deputaţii din opoziţie au prezentat acest film raportorilor Consiliului Europei (CE) pentru R. Moldova, reprezentanţilor Adunării Parlamentare a CE. Aşa că în Europa se ştie şi această ispravă a „europenilor” Roşca şi Voronin!