sâmbătă, 21 februarie 2009

Spirt Nicolaescu

Curatenia, respectarea circuitelor, sterilizarea instrumentarului, depozitarea corespunzatoare a medicamentelor si materialelor nu tin de buget, ci de spiritul managerial, de aceea, legat de aceste aspecte, nu exista perioada de gratie, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu ocazia inmanarii ordinelor de ministru pentru a doua serie de manageri care a promovat concursul in domeniu.
Ieri au semnat contractul de management 61 de sefi de spitale, iar 31 de unitati sanitare au si dupa cel de al doilea consurs tot manageri interimari, fie pentru ca nu au existat solicitari, fie pentru ca nici un candidat nu a promovat testul. Potrivit ministrului, in 2007 activitatea manageriala va fi evaluata trimestrial. "Este un mod de a ne asigura ca activitatea este sub control, ca nu sunt abateri grave de la ceea ce ne-am propus. In functie de rezultate, de inscrierea activitatii spitalului in criteriile de performanta, vom aplica sanctiuni aspre pentru a nu se perpetua raul. Si ori de cate ori va fi cazul, vom recurge chiar la rezilierea contractului. Asa cum am spus si celorlati manageri, cei care nu-si indeplinesc obiectivele, cei care nu sunt performanti, se prezinta la casierie pentru a-si face lichidarea", i-a atentionat ministrul pe noii manageri.

Pentru cea mai sensibila parte, cea a banilor, ministrul Sanatatii a anuntat ca, incepand cu 1 iulie, va fi introdus noul DRG, de tip australian. "Acesta nu numai ca este mai modern in comparatie cu cel american, folosit acum, dar este si compatibil cu situatia din Romania. Principalul sau avantaj
este modul de codificare a bolilor
, din care rezulta plata serviciilor reale pe care le face un spital. De exemplu, conform codificarilor DRG american, la spitalul din Alexandria se fac transplanturi si spitalul primeste bani pentru acest serviciu pe care nu il face, de fapt. DRG australian nu va mai permite acest lucru. Codificare bolilor este foarte clara si stricta. Aceasta schimbare va avea influente majore in finantarea spitalelor", a mai spus demnitarul. Potrivit lui Nicolaescu, in premiera, spitalul va avea un buget global. De modul de utilizare a acestuia va depinde "soarta" intregului spital.